Voorbereiding:
Dag van de voren de rozijnen laten wellen. Dit doe door ze in een bak te doen met lauw koud water. Laat de rozijnen ca 30 minuten en dan het overtollige water afgieten. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur is.
Bereidingswijze:
- Weeg alle ingrediënten af.
- Doe Tritordeum Witbroodmix, gist, suiker en melk in een deeg en maak er een zetsel van.
- Laat deze ca 20 minuten rusten.
- Doe vervolgens de overige grondstoffen in het deeg en kneedt het toe een spoel deeg.
- Laat het deeg ca 10 minuten rusten. Leg op het deeg de notenmix en de gewelde rozijnen.
- Na de 10 min. Rustig de rozijnen en noten door het deeg mengen
- Laat het deeg ca. 20 minuten rusten
- De Amandelspijs verdelen in stukken van 100 gram en uitrollen tot een pil van ca 20 cm.
- De deegstukken verdelen in 2 gelijke delen en bol deze op.
- De bollen ca 20 minuten laten rusten onder een theedoek.
- In het midden uitrollen met een rolstok. De spijspil opleggen en het deeg toevouwen.
- Omdraaien en aandrukken zodat de spijspil door het deeg omsloten en vastgezet wordt.
- Het deeg afstrijken met ei.
- Narijs van ca 30 minuten.
- Afbakken op 220 0C met stoom. Baktijd ca. 25 minuten.
- Smelt een klompje boter in een pannetjes Direct na de baktijd van de stollen bestrijken met gesmolten boter.
- Na afkoelen het stollen bestuiven met poedersuiker.
Eet smakelijk!