5 februari 2020
Kollenberger Spelt: Duurzaam graan met een duurzame prijs

Sinds de opening van de Bisschopsmolen werken zij reeds met de spelt van Kollenberger Spelt. De telers van dit samenwerkingscollectief zijn eind jaren ’90 gestart met herintroductie van spelt in Zuid-Limburg. Ze telen op een zo duurzaam mogelijke manier, met oog voor mens, dier en milieu.

Spelt is daarvoor heel schikt. Een speltkorrel heeft namelijk drie beschermingslagen om zich heen, die hem beschermen voor invloeden van buitenaf zoals gewasziektes en schimmels. Bij het telen van dit bijzondere graan, hebben de telers daardoor geen beschermingsmiddelen nodig, dat heeft het graan zelf al geregeld! Alleen onder extreme omstandigheden, mogen de telers gebruik maken van bestrijdingsmiddelen. Het verwijderen van deze waardevolle kafjes vraagt om een speciale pelmachine. Doordat deze functioneert op 100% zonne-energie, maken de telers dankbaar gebruik van wat de natuur te bieden heeft. Bij de Commandeursmolen te Mechelen worden de graankorrels vermalen door molenaar Raoul Schyns. Dit gebeurt op steen via ambachtelijke wijze, waarbij men de waterkracht via de watermolen zoveel mogelijk benut.

Een ander onderdeel van de duurzame werkwijze van Kollenberger Spelt is het hanteren van fair pricing. Daarover berichtte Bakkerswereld onlangs al. Ondanks dat de droge zomer van 2018 reeds ver achter ons ligt, laat hij namelijk nog steeds zijn sporen na. De uitschieter in het klimaat, waarbij lange periode temperaturen van 30C+ gemeten werden, heeft een lagere Speltopbrengst voor de telers tot gevolg. Wanneer de vraag gelijk blijft terwijl het aanbod verlaagt, is een prijsstijging veelal een automatisch gevolg. Dit geldt niet voor de spelt van Kollenberger Spelt. Zij beoordelen de kleinere oogst van 2018 als een uitzondering en laten de prijs daarom gelijk. Een stabiele prijs bewaken ze echter ook los van klimatologische omstandigheden.

Door met iedere schakel eerlijke en vaste prijsafspraken te maken, krijgt ieder een duurzame prijs voor zijn bijdrage in de keten. Ook worden met deze vorm van ondernemen onnodige fluctuaties in prijzen voorkomen. Meer weten over Kollenberger Spelt? Bezoek hun website en lees meer over o.a. de eigenschappen van het graan en transparantie in de keten.