Onze producten

GrainLabs heeft verschillende graanproducten ontwikkeld die verkocht worden via de webwinkel van De Bisschopsmolen. Hierbij bieden we ook bloem en meel aan, afkomstig uit de regio van telers die wij kennen bij naam. Deze telers werken volgens de richtlijnen van Milieukeurmerk en sommige telers zijn biologisch.

Webwinkel van De Bisschopsmolen

Onze Toprepen

De “Top” repen zijn erg populair onder onze gasten, maar zijn van origine speciaal voor de wielrenners ontwikkeld. De eerste repen zijn mueslirepen die circa tien jaar geleden in samenwerking met de voedingsadviseurs van Team Visma | Lease a Bike zijn ontwikkeld.

De opdracht was om een reep te maken voor de wielrenners zonder biet- en rietsuiker, maar wel met de juiste koolhydraten. Tevens moeten het alleen eerlijke en daarbij natuurlijke ingrediënten zijn. Ook voor het Máxima MC in Veldhoven zijn repen ontwikkeld, om zo invulling te geven aan de vraag over een reep met een verrijkt eiwitgehalte. Wij kunnen inspelen op verschillende vragen, om zo producten te maken passend bij de behoefte van de eindgebruiker (denk aan extra eiwitten). Om het gehalte van eiwit te verhogen gebruiken wij lupine, afkomstig van een lokale teler (Lekker Lupine).

Ook maken we gebruik van ‘’tweede kans’’ grondstoffen zoals bananen en appels. Dit zijn bananen en appels die wegens beschadigingen of verkleuringen niet meer in de supermarkt verkocht worden.

Probeer ze zelf

Onze Caketaartjes

Deze kleine caketaartjes zijn gemaakt voor een echt genietmomentje, maar zijn van origine speciaal ontwikkeld samen met het Maxima Ziekenhuis voor het herstel van de patiënten.

Vanuit de Topsport krijgen we te horen dat de juiste koolhydraten nodig zijn om de eiwitopname in ons lichaam te bevorderden. “Beter worden met de juiste extra eiwitten” Dit is het motto van Maurice Saive, teamleider van de keuken in het Máxima MC, waar hij elke dag met gezonde voeding in de weer is. Hij weet hoe laag de eetlust van zijn patiënten vaak is en hoe moeizaam ze daardoor voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Door de samenwerking vanuit de Topsport weten we welke type eiwitten belangrijk zijn voor het herstel van de spieren. Door deze kennis hebben we samen met Maxima MC en Daily Fresh Food diverse tussendoortjes gemaakt met een verrijkt eiwitgehalte.

De kleine caketaartjes zijn gemaakt van pure ingrediënten van Limburgse bodem, met onder andere appels en kersen van Bemelerhof. Daarnaast gebruiken we Tritordeumbloem en Spaanse olijfolie die wij zelf uit Spanje importeren, wat voor allerlei gezondheidsvoordelen zorgt. Een ander onmisbaar en misschien wel het belangrijkste ingrediënt is lupine. De extra eiwitten (en vooral het leucine eiwit) komen van lokale teler die lupine teelt voor ons.

Wij weten, doordat we de teler kennen, op welke manier een teler teelt en welke percelen hij heeft gebruik om zijn gewassen te tellen. Er zijn geen geheimen, maar er is juist transparantie en op deze manier werken we samen aan een eerlijkere omgeving.

Bekijk ze hier

Onze Broden

Om in de Topsport zo optimaal te kunnen presteren is goede voeding van belang die aansluit op de behoefte van de sporter.

Het Bruin Desem Spelt Quinoa Haverbrood is ontwikkeld met aandacht voor de term FODMAP. Dit zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Het helpt om klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. Bovendien is het een bron van eiwit en is het licht verteerbaar.

Een ander brood voor topsport is het Wit Desem Tritordeumbrood. Het bevat een hoog gehalte aan vezels waardoor het gekenmerkt kan worden als ''Rijk aan vezels''. Doordat het gehalte aan eiwitten verantwoordelijk voor glutenintolerantie lager is, is het geschikt voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en glutensensitiviteit.

Als laatste is het Bruin Desem Spelt Gerstbrood met Aardappelen waarin restproducten worden gebruikt: bierbostel en restaardappelen. Bierbostel wordt vaak gebruikt als veevoer, maar het zit nog vol gezonde vezels en bètaglucanen. Het verlaagt bovendien ook nog eens het cholesterolgehalte.

Proef de ambacht

Brood- en Banketmixen

Wij maken onze eigen brood- en banketmixen in opdracht van de (top)sport en het ziekenhuis, maar geschikt voor iedereen die graag zelf aan de slag wil met het maken van brood of gebak. Deze mixen zijn puur natuur, wat betekent dat er geen vreemde stofjes in zitten. Let wel op dat wij geen zout of gist toevoegen aan onze broodmixen. Wij voegen dit niet toe, omdat we daardoor geen vreemde stoffen hoeven toe te voegen aan de mixen. Bij het bakproces zal je dit daarom zelf dienen toe te voegen.

In samenwerking met Team Visma | Lease a Bike en Team DSM-Firmenich PostNL hebben we diverse broodmixen gemaakt. De banketmixen hebben wij in samenwerking met Máxima MC een Eiwitrijke Vegan Tritordeum Banketmix ontwikkeld.

Bakkers klaar, bakken maar!

Granen (bloem en meel)

Hoewel men vaak enkel bekend is met het granen als tarwe, rogge en gerst zijn er nog veel meer soorten granen. Er is nog maar weinig bekend over graansoorten bij de meeste mensen, terwijl er veel granen zijn met interessante eigenschappen.

Alles is begonnen bij een wilde grassoort genaamd Eenkoorn. Eenkoorn heeft zich gekruist met een andere wilde grassoort, waaruit de Tweekoorn graansoorten zijn ontstaan zoals kamut, durum en emmer. Later hebben deze granen zich wederom gekruist met een wilde grassoort en daaruit is de huidige broodtarwe en spelt. Eind 19de eeuw is men zelf granen gaan kruisen.

Ga zelf aan de slag