26 april 2022
Mei, de topmaand voor rabarber

Wat is het voor groente en wat kun je er zoal mee maken?

De rabarberplant komt uit de duizendknoopfamilie, waar ook boekweit uit komt. De groente werd al in de zeventiende eeuw ontdekt maar pas in de twintigste eeuw begonnen Nederlanders rabarber te telen.

Rabarber is een voorjaarsgroente, zoet en licht zuur, geschikt voor zowel warm als koud. Je kunt rabarber koken, stoven of bereiden in de oven. Rabarber is een groente die een groene tot rode kleur heeft, met groene bladeren aan de top. De stengels zijn stevig en hebben een ietwat zure smaak. Hoe roder de stelen, hoe zoeter en zachter de smaak.

Vanwege het hoge vezelgehalte van rabarber is het om te beginnen een goede optie voor een gezonde spijsvertering. Maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen. De groente is rijk aan mineralen zoals calcium, kalium en mangaan, en rijk aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen cellen en weefsels tegen schade door vrije radicalen en bieden zo langdurige bescherming tegen ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Rabarber bevat ook vitamine K. Het is nodig voor een goede bloedstolling en er zijn volgens het Voedingscentrum aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de botaanmaak. Het is niet bekend of extra vitamine K het risico op osteoporose vermindert.

Rabarber bevat naast allerlei gezonde stoffen ook het minder gezonde en zelfs giftige oxaalzuur. Gedurende het seizoen neemt de hoeveelheid ervan toe en dat is ook een reden dat rabarber veelal tot juli het meest gegeten wordt. Het beïnvloedt de smaak namelijk negatief: die wordt flink zuurder. Oxaalzuur vermindert de opname van calcium in het lichaam, maar wanneer uw voeding voldoende calcium levert en u gevarieerd eet, is het volgens het Voedingscentrum geen probleem om rabarber te eten. De bladeren bevatten er overigens het meeste van, eet die daarom niet en alleen de stelen. Wees extra voorzichtig als u te maken heeft met botontkalking of nierproblemen heeft.

Helaas is rabarber maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar. Het seizoen van rabarber loopt ongeveer van april tot en met juli, met mei dus als topmaand. Jammer, want wij gebruiken het graag in onze aardbei rabarber vlaai.

Je kunt er nog veel meer lekkere dingen mee maken. Om te beginnen is het geschikt voor het maken van heerlijke desserts. De combinatie met aardbeien is een echte klassieker. Maar ook ander fruit past goed bij rabarber. Denk aan sinaasappels, frambozen, druiven en bananen. Maar ook heerlijk in combinatie met amandelen, pistachenoten, honing of vanille!

Daarom verkopen wij onze  aardbei rabarbervlaai   alleen in het seizoen!

Onderwerpen