Dinsdag 24 juni woonde ons team de inspiratiesessie van het RVS-LB (Regionaal Voedselsysteem Limburg) bij. Samen met andere enthousiaste streekhelden brachten we streekproducten onder de aandacht in Boerderijwinkel De Kweeckerij, die met een gedurfde start in 2021 is uitgegroeid tot een bloeiend streekverhaal.
Inspiratie begint bij zelf geïnspireerd worden, dus we waren benieuwd naar de verhalen van de andere bezoekers. Toegewijde horecaondernemers, LLTB-leden (Limburgse Land- en Tuinbouwbond) en vertegenwoordigers van andere boerderijwinkels en instellingen lieten zien hoe waardevol het is kennis te delen in de regio.
Gepassioneerde presentaties
Bij koffie hoort natuurlijk een stuk vlaai van de Bisschopsmolen, wat de toon zette voor een prettige ontvangst. Jules Goossens, programmamanager bij RVS, leidde het evenement in en werd opgevolgd door zijn collega Marc Helwegen, die een beeld schetste over de stand van zaken in samenwerkingen binnen retail en horeca. Hierna kwam beursmanager BBB Maastricht Silvie Slachter aan het woord om het streekproductenfestival Proef je Regio te introduceren. Streekproducenten krijgen hier de kans om hun bedrijf en producten te presenteren. Ook wordt tijdens het festival de LIOF Rabo Award uitgereikt.
Eveneens is de jongere generatie ambitieus om duurzame oplossingen te bedenken. Zo presenteerde Finn de Jong, student aan Hogeschool Zuyd, het initiatief Antje’s Duurzame Oogst Weert. Hierbij zamelde hij met andere studenten groenten en fruit in van lokale boeren die niet voldoen aan de eisen om in de supermarkt te belanden. Het voedsel verkochten de studenten voor een lagere prijs bij het vierdaagse initiatief dat liep als een trein. Mitchel en Soraya Hoogeveen, van het familiebedrijf De Kweeckerij, sloten de presentatie af met hun verhaal over het witte goud, de boerderijproductie en het gebruik van lokale streekproducten.
Broodje Limburg als middelpunt
De inspiratiesessie bereikte een smaakvolle afsluiter met het Broodje Limburg. Dit lokale, regeneratieve gerecht is gecreëerd door middelbare scholieren Ilse van Eerd en Stijn Hendriks in samenwerking met MVO Nederland. Het doel van het Broodje Limburg is om jongeren bewuster, gezonder en duurzamer te laten eten. De vlezige, gebakken oesterzwammen, lupinespread en gepekelde rode uien leken in de smaak te vallen bij de gasten.
Inspiratie naar actie: ontdek, verbind, deel
Bij GrainLabs geloven we in de kracht van verbinding, van bodem tot bord, en dagen we onszelf gestaag uit om deze verbinding zichtbaar én tastbaar te maken. Dit soort bijeenkomsten benadrukken hoe belangrijk het is om samen te blijven bouwen aan een duurzaam, lokaal voedselsysteem. De oogst van de dag? Nieuwe inzichten, nieuwe contacten en een hoop inspiratie om de regio vitaal te houden.
