Amarant

Oorsprong

Amarant is een zeer oud ras dat zijn oorsprong heeft in Mexico. De Azteken, Inca’s en Maya’s teelden 8.000 jaar geleden al amarant. Door de Spaanse kolonisten was amarant verbannen naar gebergtes in Midden en Zuid Amerika.

Familie van amarant

Amarant komt niet uit de grassenfamilie als de andere granen. Het is een zogenaamd pseudograan. Amarant komt uit de amarantenfamilie en is familie van quinoa.

De bouw van de korrel

Amarant is geen graansoort maar de korrels lijken op graankorrels en worden op die manier ook in de keuken gebruikt. Van sommige soorten amaranth zijn de zaden eetbaar. De zaadjes/korrels van amarant groeien in lange pluimen, die verschillende kleuren hebben: paars, rood of goudgeel.

Waarde van het graan

Amarant is glutenvrij en bevat relatief veel eiwitten. Verder verlaagt amarant het cholesterolgehalte in het bloed.

 

 
Energie
Energie
Vetten
Koolhy-
draten
Disacha-
riden
Polysacha-
riden
Vezels
Eiwitten
Natrium

Hoeveelheid

1558 371 7.0 65.3 1.7 63.6 6.7 13.6 4

Eenheid

kJ kcal g g g g g g mg

 

Wat is mogelijk met amarant?

Amarant is glutenvrij en dus niet geschikt als grondstof voor brood. Amarant is uitermate geschikt voor glutenvrije koekjes en door deze te mengen met noten en honing zijn deze ook nog eens heel gezond omdat amarant zeer veel goede voedingsstoffen bevat. Toch kan in combinatie met bijvoorbeeld een glutenvrije-broodmix een brood worden gemaakt van amarant. Tevens zijn de bladeren ook te eten: deze staan op het menu van sommige restaurants als Chinese spinazie. Muffins en cake kunnen ook met amarant worden gemaakt. Er staan diverse recepten op internet waarbij een combinatie wordt gemaakt met andere glutenvrije graansoorten zoals rijstbloem. Het koken van amarant zorgt voor een pittige smaak.


Smaak

Amarant heeft vooral een aardse muffe smaak, die een beetje bitter is. Daaronder komt de geroosterde hazelnoot smaak naar boven.

Soorten granen