6 maart 2018
Door samenwerking naar de top – Tom Dumoulin

Voor wielrenner Tom Dumoulin is voeding van essentieel belang om topprestaties te kunnen leveren. Sinds 2017 werkt zijn ploeg Team Subweb samen met bewegingswetenschapper en sportdiëtiste Titia van der Stelt. Ze geeft de wielrenners voedingsadvies om hun sportprestaties te optimaliseren en verzorgt tijdens de grote wielerrondes hun maaltijden. Ondanks de prille samenwerking, heeft Tom een goed gevoel over hun samenwerking.

 

Zijn er bepaalde veranderingen door haar teweeg gebracht? 

“Sunweb had aanvankelijk wat moeite met het vinden van een goede diëtiste. Nadat we erachter kwamen dat het met de diëtiste die dat jaar was begonnen toch niet ging werken, zijn we halsoverkop met Titia begonnen. Van huis uit is ze wetenschapper, maar ze moest opeens voor ons gaan koken. Uiteindelijk is daar richting de renners niet veel mee gedaan, maar het kostte haar veel tijd en moeite ook daarin iets voor ons te betekenen. Binnenkort komt er nog een parttime kok bij, zodat zij zich hopelijk volledig kan richten op het samenstellen van ons voedingspatroon. Want op dat gebied valt er nog ontzettend veel te halen. Daarom werken we ook samen met Maastricht University en de Bisschopsmolen.”

Wat mis jij op dit moment op het gebied van voeding?

“Er is een aantal dingen dat ik nog mis. Ik weet bijvoorbeeld dat Lotto-Jumbo (tegenwoordig Team LottoNL-Jumbo, red.) voor elk type training een soort menu klaar heeft staan. Daardoor weten ze elke dag hoe ze hun voeding het beste kunnen aanpassen op de training van de dag erna. Dat doen wij nu nog helemaal niet. Het is al voor een deel ontwikkeld, maar kan nog beter worden afgestemd met hulp van Titia. Op basis daarvan kan een voedingsschema gemaakt worden dat in lijn ligt met onze trainingen en wedstrijden. Wat dat betreft liggen we nog achter ten opzichte van Lotto-Jumbo.”

Ja, dat hebben we kunnen zien tijdens de Giro. Er was duidelijk een verschil te merken dat jullie ploeg anders omging met voeding dan andere ploegen.

“Er zijn inderdaad nog zaken te verbeteren, bijvoorbeeld de versheid van de producten die worden geleverd. Bovendien is de tijd tussen het rijden van een etappe en het eten soms te lang, vooral als we een lange tijd in de bus moeten zitten. In die tussentijd heb ik soms honger, maar dan is er niet veel dat ik kan eten. Hopelijk kunnen we dit probleem oplossen, onder andere met de producten van de Bisschopsmolen.”

De riceballs zouden daarvoor een goede oplossing kunnen zijn.

“Het is aan Titia om uit te zoeken of de voedingswaarden van de riceballs overeenkomen met de behoeften van je lichaam na het rijden van een etappe. Ook zal zij leveranciers als de Bisschopsmolen richtlijnen moeten geven waar producten aan moeten voldoen. Op die manier werken we samen aan producten die het lichaam van wielrenners en andere topsporters optimaal ondersteunen.”