7 juni 2022
Brood gemaakt van reststromen: Desem Spelt Gerstbrood met aardappelen

Een verhaal over een unieke samenwerking tussen boer, brouwer en bakker. Een samenwerking die in de 16de eeuw heel gebruikelijk was, maar langzaamaan in vergetelheid is geraakt. Tot vandaag!

Het verhaal start op de Limburgse akkers waar Kollenberger spelttelers het graan spelt telen. De telers zorgen goed voor hun bodem en respecteren de natuur. Dit doen ze door diverse gewassen te telen zoals; uien, bieten, aardappelen en natuurlijk graan. De granen (Spelt en Gerst) die zij in de zomer oogsten brengen ze naar de brouwers van de Gulpener bierbrouwerij en naar de bakkers van de Bisschopsmolen.

De brouwers brouwen bier van gerst van en de bakkers bakken brood van spelt. Alles met respect voor mens en milieu. Echter, in het geval van dit brood gebeurt er iets extra bijzonders. En dat is niet alleen dat er aardappelen aan toe wordt gevoegd. Maar iets dat jaren, nee eeuwen, in onbruik is geweest. De granen die in de brouwerij zijn gebruikt om bieren te brouwen, gaan in de vorm van bierbostel naar de bakker om er desem spelt gerstbrood van te bakken. Deze bierbostel zit vol gezonde vezels en bèta-glucanen die ervoor zorgen dat het brood lekker, mals en vezelrijk is en zelfs het cholesterolgehalte verlaagt. Ook een oude techniek is om aardappelen toe te voegen aan het brood. Hierdoor wordt het brood nog malser. Wij gebruiken de reststroom van het snijden van frieten. Deze komen van fam. Jongen uit Berg en Terblijt. Je kunt dus zeggen dat we diverse gezonde grondstoffen een tweede kans geven. Goed voor de boer, de brouwer, de bakker en voor jou!

Duurzame koplopers

Het zijn niet zomaar een teler, brouwer, frietensnijder en bakker die aan de wieg van dit brood staan. Het zijn duurzame koplopers. De telers in kwestie maken onderdeel uit van het samenwerkingsverband Kollenberger Spelt. Hierin zijn lokale telers verenigd die samen het graan spelt hebben geherintroduceerd. Ze telen het op een duurzame manier rondom de Kollenberg te Sittard. Met succes. Ze hebben samen met de Bisschopsmolen spelt weer teruggebracht aan de Nederlandse keukentafel.

De Gulpener bierbrouwerij is bekend van zijn puurzame visie. Het familiebedrijf uit Gulpen brouwt Limburgse bieren met louter Limburgse grondstoffen. Alles op een maatschappelijk verantwoorde wijze. Ze won door de jaren heen diverse prijzen voor haar manier van werken en de bieren die ze brouwt.

De Bisschopsmolen is buiten de oudste draaiende watermolen van Nederland ook een ambachtelijke bakkerij in Maastricht. Ze is de eerste bakkerij die 100% speltbroden en -vlaaien bakt. Omdat professoren beweerden dat het meest gezonde brood is een brood is uit de 16de eeuw stamt, is ze naast spelt ook gaan bakken met gerst en haver. Het is deze bakkerij die bij de brouwer aanklopte en voorstelde broden te gaan bakken met bierbostel.

Jongen-Budé is een echt familiebedrijf uit B Gestart vanuit een landbouwbedrijf zijn er in de loop der jaren steeds activiteiten toegevoegd en is het bedrijf gegroeid. De liefde voor de aardappel heeft in 2014 een nieuw hoofdstuk gekregen. Vanaf dat moment zijn ze nu op ambachtelijke wijze dagelijks écht vers frieten gaan schillen. De stukjes die overblijven worden gebruikt in het bakken van dit brood.

Het beste voor Limburg bakken betekent dat we samenwerken met de producten van hier. En dat die producenten samenwerken met de natuur. Met onze aarde, met ons land. Dat ze haar niet verwaarlozen, maar koesteren. Zodat waar vandaag granen groeien, morgen koeien kunnen grazen.

Bakken voor Limburg is niet altijd eenvoudig. Het vraagt meer tijd en kost soms meer geld. Maar dat hebben we ervoor over. Door met respect te telen, malen en bakken maken we het verschil. Nee, bakken we het verschil!

En dat verschil proef je. In onze granen, broden en vlaaien. In alle vertrouwde en uit de toon vallende producten.

Bakken voor Limburg betekent dat wij voortdurend vooruit kijken. Samen met wetenschappers, topsporters, telers en klanten ontwikkelen we ons bedrijf en onze producten door. Want wat lekker is, moet volgens ons ook goed zijn.

Eigenlijk is het heel eenvoudig:

  • wij bakken het verschil
  • jij proeft het verschil
  • en samen maken wij het verschil
Onderwerpen