6 juli 2022
Graanvezels werken ontstekingsremmend

Een hoge inname van voedingsvezels verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Een veel voorkomende hypothese is dat dit komt doordat vezels ontstekingsremmend werken. Een nieuwe studie van de Columbia University in New York toont nu aan dat dit effect alleen voor graanvezels geldt, en niet voor vezels uit fruit of groenten. Ook plaatst het onderzoek vraagtekens bij de invloed van ontstekingen op hart- en vaatziekten. 

Gezonde effecten van vezel 

Gezonde voeding, rijk aan vezels, stimuleert de groei van gunstige bacteriën en leidt tot een gezonde samenstelling van het darmmicrobioom. Daarnaast verlaagt het eten van 25 tot 29 gram vezels per dag de kans op sterfte, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker met 15 tot 30 procent. Tot nu toe waren er beperkte gegevens over het verband tussen vezels en ontstekingen bij oudere volwassenen. In de New Yorkse studie is het effect van specifieke vezelsoorten op ontstekingsmarkers onderzocht.   

Vezels en ontstekingsmarkers 

Het onderzoek is uitgevoerd bij 4.125 Amerikaanse 65-plussers, die bij aanvang van de studie geen hart- en vaatziekten hadden. Aan de hand van voedselfrequentievragenlijsten werd hun voedingsintake beoordeeld. Gedurende de studie werden bloedmonsters van de deelnemers beoordeeld op markers van ontstekingen. De onderzoekers bestudeerden tevens de bron van de vezels en de relatie van vezels met meerdere ontstekingsmarkers. Daarnaast testten ze of ontsteking de relatie tussen voedingsvezels en hart- en vaatziekten beïnvloedt. 

Ontstekingsremmend effect

Uit het onderzoek blijkt dat alleen graanvezels geassocieerd zijn met een lagere ontsteking. Een ontstekingsremmend effect kon niet worden aangetoond voor vezels uit fruit en groenten. De onderzoekers vermeldden hierbij dat het nog niet duidelijk is of het gunstige effect komt door graanvezels op zich, of door andere voedingsstoffen in graanproducten.   

Ontstekingen en hart- en vaatziekten

Bovendien concludeerden de onderzoekers dat ontsteking slechts een bescheiden rol speelt bij het waargenomen verband tussen graanvezels en het risico op hart- en vaatziekten. Dit suggereert dat andere factoren dan ontsteking een grotere rol spelen bij de graanvezel-geassocieerde vermindering van hart- en vaatziekten. Via welke mechanismen graanvezels beschermen tegen hart- en vaatziekten, zou verder onderzocht moeten worden. De onderzoekers denken hierbij onder meer aan een gunstig effect van graanvezels op het darmmicrobioom en het glucosemetabolisme. 

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in JAMA Network Open. 

Bron: Public Health Now 

Onderwerpen