15 december 2017
“Brood verhalen” van de Bisschopsmolen

Wat is de kracht van de Bisschopsmolen?

Duurzaamheid staat voorop, waarbij we gebruik maken van natuurlijke en zoveel mogelijk regionale ingrediënten. Wat goed is, hoeft namelijk helemaal niet van ver te komen! Zonder een nauwe samenwerking met o.a. regionale graan- en fruittelers, zouden we niet duurzaam kunnen bakken.

Transparantie over onze werkwijze en producten is wat ons onderscheid van de grote hoop: laat zien hoe je je ambacht uitvoert en waaróm je op deze manier werkt. We willen het beste voor mens, dier en milieu. Geen enkel restproduct zal zomaar worden weggegooid.

We laten ons inspireren door wetenschap, topsport en zorg. Door met experts uit verschillende vakgebieden te sparren, blijven we leren en innoveren.

Wat is brood nu eigenlijk?

Om brood te maken, heb je maar 5 ingrediënten nodig: water, graan, zout, olijfolie en desem.

Naast desem kun je als bakker ook gist als rijsmiddel gebruiken. Het voordeel is dat dit veel sneller werkt, zeker wanneer je suiker toevoegt dat de gist voedt, en brood luchtiger zal maken. Het nadeel echter is dat dit voor veel mensen minder makkelijker verteerbaar is dan desem.

Er is echter nog een ingrediënt, dat belangrijker is dan alle anderen. Tijd! Door een deeg tijd te geven, veel tijd, heb je geen gist, suiker of moderne machines nodig. Tijd geeft een brood zijn structuur en smaak, zoals het bedoelt is. Een brood heeft dus geen lange etiketten met vreemde woorden nodig, mits je op natuurlijke en ambachtelijke wijze bakt.

Er zijn verschillende werkwijzen hoe een bakker brood kan maken. Dit kan namelijk op heel veel verschillende manieren, met verschil in bijvoorbeeld het type kneder, de ingrediënten, hulpstoffen en tijd. Waarom is het type proces van  belang? Wij geloven dat niet alleen de ingrediënten, maar bovenal het proces invloed heeft op de kwaliteit van een product.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een brood, gemaakt op Middeleeuwse wijze, het meest gezond is. Dit betekent een brood gemaakt op basis van desem, zonder gist, en het deeg vooral héél veel tijd geven. Precies zo maken wij onze Desem Landbroden!

Bij de Bisschopsmolen hebben we drie verschillende broodlijnen:

Ambachtelijk brood

De Ambachtelijke broden kenmerken zich door een combinatie van desem en verse gist (max. 1%), waardoor de structuur luchtiger is in vergelijking tot 100% desembroden. Door de toevoeging van gist, rijzen deze broden namelijk sneller. Wanneer het erg druk is in de winkel en er meer brood nodig is dan verwacht, zullen het broden uit deze broodlijn zijn die de bakkers dan bijmaken. Ambachtelijke broden bestaan uit graan, water, zout, olijfolie, desem en gist. Deze broden hebben een proces van ca. 4 uur, met een kneedtijd van 20 minuten.

 Desembrood

Onze desembroden zijn vrij van gist en worden langzaam gekneed . Ze zijn, in vergelijking tot onze Ambachtelijke broodlijn, wat vaster van structuur. Dit brood bestaat uit graan, water, zout, olijfolie en desem, waarbij de ingrediënten ca. 20 minuten gekneed worden. Desembroden hebben een proces van minimaal 12 uur.

Desem Landbrood

Daar waar voor een fastfoodbrood 135 minuten de tijd wordt genomen, nemen wij maar liefst 1305 minuten de tijd voor onze Desem Landbroden. Écht slowfood dus, waardoor ze smaakvoller en voedzamer zijn. Deze broden bestaan uit graan, water, desem, olijfolie en zout. In plaats van het deeg te kneden, worden de ingrediënten gemengd en minimaal 12 uur weggelegd. Zo kneed het als het ware zichzelf, puur door het genoeg tijd te geven. De Desem Landbroden zijn op basis van 100% desem, vrij van gist. Het totale proces om Desem Landbrood te maken duurt minimaal 24 uur.

Deze broden bestellen? Kijk dan op de webshop van de Bisschopsmolen.

Powered by de Bisschopsmolen.