15 december 2017
Het verhaal van Tritordeum

“Het verhaal van Tritordeum door de Bisschopsmolen”

Tritordeum is een wel heel bijzonder graan! Wij werken binnen de Bisschopsmolen met meer dan 20 verschillende graansoorten. Zij geven ons de mogelijkheid om eindeloos te experimenteren. Hiervoor werken we ook samen met Prof. Fred Brouns van Maastricht University, hij tipte ons over een Spaans graan met unieke eigenschappen. Doordat dat wij toevallig is Spanje waren vanwege een trainingskamp van Team Lotto.nl-Jumbo zijn wij langs Barcelona gereden en hebben de eerste zakken Tritordeumbloem en meel opgehaald. Terug in onze bakkerij hebben wij direct brood gebakken van deze graan en waren direct overtuigd van de kracht van deze nieuwe graan. Middels halen wij de Tritordeumkorrels  persoonlijk in Spanje op, om deze bij de Commandeursmolen te laten malen. Wij zijn de eerste bakkerij van Nederland die werken met deze graan.

Tritordeum Spaans meel; een alternatief voor tarwe

Tritordeum (Spaans Meel) is een nieuwe graansoort een natuurlijke kruising tussen durum (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense) met de karakteristiek van beide ouders. Zie de stamboom van de granen.

Bij de bereiding van brood wordt vaak standaard tarwe als referentie genomen, tarwe is het meest gecultiveerde graan wereldwijd. Tritordeum is geen nieuwe tarwe variëteit, maar een totaal nieuwe ras, een graansoort met eigen organoleptisch (geur/kleur) en nutritionele waarden.

Zo heeft Tritordeum ca 40% minder gluten (α-gliadine) dan tarwe, ook heeft het een hoger vezel gehalte en is hoger in onverzadigde vetzuren. Daarnaast zorgt het verhoogde luteïne gehalte voor de gouden kleur.

Hierbij komt nog dat ook bij de teelt enkele bijzondere aspecten naar boven komen.

TRACEERBAAR

Tritordeum wordt uitsluitend onder licentie regulier en biologisch geteeld. De vermaling vindt plaats door de Commandeursmolen hierdoor is volledige traceerbaarheid gegarandeerd. Van boer tot bakker.

DUURZAME TEELT

Tritordeum houdt van een droog en warm klimaat, de waterbehoefte is hierdoor laag. Ook zijn weinig meststoffen nodig. Daarnaast is Tritordeum goed bestand tegen ziektes en schimmels. Hierdoor is de ecologische Footprint laag.

PROFIEL

Bakwaren van Spaans Meel/Bloem Tritordeum onderscheiden zich door:

Korst

 • Stevig
 • Gekarameliseerd
 • Goede bite
 • Erg knapperig

Kleur (Vooral te zien bij Bloem)

 • Intens gouden kleur

Smaak

 • Licht zoet
 • Nootachtig

Kruim

 • Stevig
 • Mooie structuur
 • Korte bite
 • Smelt in de mond

Reuk

 • geroosterd aroma