Tritordeum

Oorsprong

Tritordeum is uit een combinatie van durum en wilde gerst ontstaan. Dit gewas is eind vorige eeuw ontwikkeld door gebruik te maken van traditionele teelttechnieken. Het is dus niet genetisch gemodificeerd. In 2020 is het voor het eerst dat in de heuvels van Zuid-Limburg tritordeum is geteeld. Tot dat moment werd tritordeum rond de Middellandse Zee geteeld. Dit komt mede doordat het graan bestand is tegen droogte en hoge temperaturen.

Familie van tritordeum

Omdat tritordeum een kruising is tussen wilde gerst en durum, maakt het deel uit van de grassenfamilie, de Poaceae. Hierin bevindt het zich net als andere granen zoals rogge, gerst en tarwe binnen de Triticae stam.

De bouw van de korrel

Het is een robuust gewas met een rijke opbrengst, gelijk aan die van tarwe. Het is goed bestand tegen ziekteverwekkers, waardoor minder bestrijdingsmiddelen zijn. Samen met het feit dat er weinig water nodig is om het graan te laten groeien, maakt dit het een duurzame graansoort.

Waarde van het graan

Tritordeum heeft een lager gehalte aan onverteerbare gluteneiwitten dan granen zoals tarwe die betrokken zijn bij voedselallergieën (omegagliadines). Daardoor kunnen producten met dit graan makkelijker worden verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Ook bevat het belangrijke koolhydraten (arabinoxylanen en fructanen) die zorgen voor een betere glucose- en insulinerespons, en de groei van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren.

Tritordeumbloem

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1498 359 13.82 68.50 1.9 66.66 2.5 0.93 1.57 2.75 25

Tritordeummeel

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1453 347 14 65 2.58 62.42 2.2 0.55 1.65 12 25

Wat is mogelijk met tritordeum?

Tritordeum kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het meel kan bewerkt worden tot een mix, waarmee broden, gebak en andere producten zoals bieren en pasta’s gemaakt kunnen worden. Tritordeum zorgt voor een dikkere, krokantere korst bij brood en verwante producten.

Smaak

De smaak van tritordeum kan worden beschouwd als nootachtig met zoete tonen en een getoast aroma. Het hoge luteïnegehalte, een natuurlijke kleurstof dat van nature in het graan voorkomt, zorgt voor een kenmerkende goudgele kleur in producten gemaakt op basis van tritordeum.