Gerst

Oorsprong

Gerst, vindt zijn oorsprong in Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. In onder andere Egypte kwam de wilde gerst voor, de voorouder van de gerst. Volgens sommigen werd wilde gerst 23.000 jaar geleden voor het eerst geteeld in Israël.

Familie van gerst

Ook gerst komt voort uit de grassenfamilie, Poaceae, tevens uit het geslacht Triticeae. Gerst heeft als voorouder een wilde grassoort, namelijk de wilde Hordeum. Gerst is verwant aan tarwe, welke ook uit de Triticeae komt.

De bouw van de korrel

Gerst is ook een van de graansoorten waarvan de korrels groeien in aren. De korrels hebben een gouden kleur en zijn ovaal van vorm. Ook de korrels van gerst zijn van nature omhuld met het kaf. Gerst heeft diverse groeimogelijkheden waaraan gerst duidelijk te herkennen is. Het kan twee, vier of zes rijen korrels op de kop hebben, wat zeer typisch is voor gerst.

Waarde van het graan

Gerst heeft het hoogste vezelgehalte van alle graansoorten. Tevens bevat het bètaglucanen, een vezeltype dat een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte van het bloed. Consumptie van tenminste 3g bètaglucanen per dag verlaagt het bloedcholesterol: een goedgekeurde gezondheidsclaim.

Gerstemeel

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

Bètaglucaan

(g)

per 100 gram 1396 333 11 59.5 1.5 58 2.1 0.4 1.7 15 20 4.035

Wat is mogelijk met gerst?

Het voornaamste waarvoor gerst wordt gebruikt, is bier. Het is mogelijk om van gerst brood te maken, maar dit moet dan wel nog gemengd worden met een graansoort dat kan zorgen voor de structuur van het brood zoals spelt. Dit komt door het lagere glutengehalte. Toch is het mogelijk om alleen gerst te gebruiken, maar dan in combinatie met zuurdesem. Ook wordt gerst veelal gebruikt voor ontbijtgranen. Gerst wordt veelal gebruikt in soepen en salades. Het is ook mogelijk om van gerst pannenkoeken, wafels en koekjes te maken, maar voor de gewenste smaak of structuur zou dit ook weer gemengd moeten worden met een andere graansoort zoals spelt.

Smaak

Gerst heeft een popcornachtige, licht bittere, geroosterde smaak met tonen van walnoten, karton en zemelen smaak, met een aardse tint. Gerst neemt de smaak van olieachtige producten over.