Tarwe

Oorsprong

De herkomst van tarwe ligt in het Midden-Oosten, waar het ongeveer 10.000 jaar geleden werd ontdekt. Het was het voor-Aziatische continent, waarbij Turkije, Pakistan en Afghanistan hoorde, waar de voorouders van de huidige tarwe al voorkwamen. De oorsprong van de moderne tarwe, volgens archeologische studies, is te vinden in het Karacadag- gebergte, wat nu Zuidoost-Turkije is.

Familie van de tarwe

Tarwe is van de grassenfamilie, Poaceae. De huidige tarwe komt uit de familie van spelt, emmer en durum. De voorouders van de tarwe zijn eenkoorn en een wilde grassoort. Deze zijn gekruist en hier is emmer, kamut en durum uit ontstaan. De emmersoort heeft zich ook gekruist met een grassoort en hieruit is de huidige tarwe ontstaan. Door tarwe steeds verder te veredelen is de opbrengst heel hoog geworden. Er bestaan veel soorten tarwe, zoals zomer- en wintertarwe. Voedingswaarden verschillen per soort.

De bouw van de korrel

De bouw van de tarwe plant heeft per spriet een tarweaar. Per tarweaar zijn veel tarwekorrels aanwezig. Tarwe heeft een rijke opbrengst, ook omdat er 4 bloemen per aar aanwezig zijn. Deze zijn minder goed beschermt dan bij spelt bijvoorbeeld. Dit maakt tarwe extra vatbaar voor ziektes van buitenaf. Tarweplanten houden van een vruchtbare grond, veel zonlicht en veel warmte.

Waarde van het graan

Tarwe heeft veel mogelijkheden, doordat het meerdere malen veredeld is. Hierdoor is het uitermate geschikt voor verwerking in de industrie. Men denkt echter dat door het veelvuldig gebruik van tarwe veel mensen intolerant zijn voor de glutenverhouding van tarwe.

Tarwebloem

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1466 351 12.88 70.92 0.84 70.08 1.17 0.15 1.02 2.75 4

Tarwemeel

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1445 340 12.63 61.53 2.35 59.19 1.83 0.17 1.67 10.67 5

Wat is mogelijk met tarwe?

Omdat er veel verschillende tarwerassen zijn en elk tarweras andere eigenschappen heeft, werken sommige meelsoorten en/of bloemsoorten goed voor het maken van brood en gebak en zijn andere meer geschikt voor het bereiden van spaghetti, macaroni en andere pastasoorten. Tarwe wordt het meest gegeten in producten waarin meel of bloem zit verwerkt. Van cake tot pannenkoeken en van brood tot pap.

Smaak

Tarwe smaak vooral naar popcorn en zemelen. Tarwe heeft ook een duidelijke getoaste en zoete smaak. Verder neemt tarwe enigszins olieachtige smaken over.