Rijst

Oorspong

De helft van de rijst die vandaag de dag geteeld wordt, komt uit India en China, waar het 12.000 jaar geleden voor het eerst werd geteeld. Rijst is het meest bekende graan en de meest belangrijke voedingsbron van de wereldbevolking. Er bestaan twee verschillende manieren om rijst te telen, de natte en de droge teelt. Dit is afhankelijk van de soort.

Familie van rijst

Rijst behoort tot de grassenfamilie van granen, de Poaceae. De rijstplant is een grasgewas die eetbare en voedzame zaden produceert. Binnen deze familie horen ook vele andere graansoorten zoals tarwe, haver, spelt en gerst. Rijst heeft het geslacht Oryza, dat erop wijst dat het om een rijstplant gaat.

De bouw van de korrel

De rijstkorrel is eigenlijk het rijpe zaad van de rijstplant. De rijstkorrel bestaat uit een meellichaam, de kiem, het zilvervlies en het kaf. Er bestaan veel verschillende soorten rijst. Voorbeelden zijn zwarte rijst, bruine rijst, witte rijst, basmatirijst en zilvervliesrijst.

Waarde van het graan

Rijst is zoals eerder vermeld de meest belangrijke voedingsbron van de wereldbevolking. Zilvervliesrijst is opgenomen in de Schijf van Vijf, door zijn gunstige voedingswaarden. Dit volkoren graan bevat veel vezels en is een bron van goede voedingsstoffen die het risico op bepaalde hartziekten verlagen.

 

 

Energie

Energie

Vetten

Koolhy-

draten

Disacha-
riden

Polysacha-
riden

Vezels

Eiwitten

Natrium

Hoeveelheid

1511 357 2.6 73.5 1.0 72.5 3.0 8.3 1

Eenheid

kJ kcal g g g g g g mg

 

Wat is er mogelijk met rijst?

Rijst wordt voornamelijk gebruikt als zetmeelbestandsdeel bij hoofdgerechten en in salades. Het is mogelijk om rijst te poffen. Dit wordt vervolgens verwerkt in bijvoorbeeld ontbijtproducten en rijstwafels. Het deeg kan gebruikt worden om zoutjes van te maken en rijstebloem wordt weer gebruikt bij het maken van mihoen. Daarnaast wordt het vel gebruikt bij koeken, tempura, pannenkoeken en broden.

Smaak

Rijst heeft weinig smaak. De belangrijkste eigenschap van rijst is dan ook het overnemen van de smaak van andere ingredi├źnten. Rijst op zichzelf smaakt licht romig, popcornachtig, met een toon van hazelnoot en rubber.