Emmer

Oorsprong

De oorsprong van emmer komt door de gevonden sporen uit de ruïnes van Yrove in Egypte, duizenden jaren geleden. Emmer werd op grotere schaal geteeld dan Eenkoorn en nam snel de leidende rol onder de tarwesoorten op zich. Daarom breidde emmer zich al zeer snel uit van het Midden-Oosten tot Egypte, Ethiopië en gebieden nabij het Middellandse Zeegebied.

Familie van emmer

Emmer is lid van de grassenfamilie, Poaceae. Ook komt emmer voor in het geslacht Triticum. Dit maakt emmer een tarwesoort. Emmer is een broer van durum en kamut en is daarmee ook familie van het huidige tarwe.

De bouw van de korrel

Emmer heeft twee bloempjes per aartjes en lange naalden. De graankorrels zijn klein en de opbrengst per hectare is laag. Emmer lijkt op het gebied van de opbouw van de plant en de korrels veel op de huidige baktarwe omdat dit verwanten zijn. De samenstelling  van de korrel is anders dan de huidige tarwe, het glutengehalte is veel lager waardoor emmer niet geschikt is voor broodbereiding. De korrels zijn klein en hebben een beschermende kaf. Verder heeft emmer twee rijen bloemen per aar.

Waarde van het graan

Emmer groeit goed op minder vruchtbare, bergachtige omgevingen en is een bron van vezels en eiwitten.

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1428 340 12.0 72.0 4.0 68.0 3.0 8.0 1

Wat is mogelijk met emmer?

Emmer wordt niet geschikt bevonden voor het maken van brood. Echter kan in combinatie met bijvoorbeeld een andere tarwesoort zoals baktarwe of spelt een brood worden gevormd. Emmer is wel uitermate geschikt voor pasta. Zo wordt het in Italië gebruikt in bijvoorbeeld minestronesoep. Emmer wordt ook gebruikt voor koekjes of cakes al dan niet in combinatie met andere granen. Vaak wordt emmer toegevoegd als extra smaakmaker, zoals bij brood. Overigens zorgt emmer voor een donkere korstkleur.

Smaak

Emmer heeft een licht getoaste smaak, met zoete, lichte tonen van karamel en noten. Verder wordt het gekenmerkt door een aangename lichtpittige smaak. Emmer kan de smaak over nemen van andere ingrediënten.