Haver

Oorsprong

Haver is ontstaan in Zuidwest-Azië, hoewel sommigen van mening zijn dat een deel is ontstaan in het westelijke deel van de Mediterrane regio, zoals Marokko en Spanje. De haver is uitgebreid van Zuidwest-Azië tot Zuidoost-Europa. Ook is haver gevonden in tombes in Egypte.

Familie van haver

Haver is lid van de grassenfamilie, Poaceae. Maar valt onder een andere klasse dan Tarwe en Spelt. Haver komt voort uit het geslacht Avena, terwijl spelt en tarwe uit het Pooideae komt.

De bouw van de korrel

De haver bloeit door middel van een pluim of halm. De aartjes bestaan uit twee bloempjes die zelfbestuivend zijn. Om de smalle, lange korrel zit het kafje die de korrel beschermt. Er zijn ook naakte soorten haver die, wanneer de korrels rijp zijn, niet meer het kafje eromheen hebben. Haver groeit het beste in koude klimaten waar het voldoende regent.

Waarde van het graan

Net als gerst bevat haver bètaglucanen, een vezeltype dat een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte. Ook hier geldt de volgende gezondheidsclaim weer: consumptie van ten minste 3 gram bètaglucanen per dag verlaagt het bloedcholesterol. Verder is haver van nature rijk aan eiwitten.

Havermeel

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

Bètaglucaan

(g)

per 100 gram 1567 374 12.6 61.5 1.2 60.3 7.1 1 6.1 5.6 10 3.741

Wat is mogelijk met haver?

Haver is in principe glutenvrij, maar moet volgens de wet als glutenbevattend worden gedeclareerd. In de praktijk is haver namelijk vaak verontreinigd met glutenbevattende granen zoals tarwe, spelt en rogge. Haver wordt verwerkt in koek, havermout en ontbijtgranen. Brood zou gemaakt kunnen worden van haver en diverse bronnen geven ook aan dat dit mogelijk is, echter zijn er ook bronnen die aangeven dat haver gemengd moet worden met een andere graansoort zodat een goed broodnetwerk ontstaat. Tegenwoordig zijn ook haverkoekjes helemaal hip, omdat deze gemakkelijk te maken zijn en er eindeloos mee gecombineerd kan worden: banaan, appel, chocolade, kokos en zelfs kaas zijn allemaal ingrediënten die gebruikt kunnen worden. Ook appeltaart kan gemaakt worden met haver. Hier wordt echter ook meel van ander graan aan toegevoegd zoals spelt. Havervlokken worden vaak voor decoratie aangebracht. Verder kan er ook bier gemaakt worden op basis van haver.

Smaak

Haver heeft een vrij neutrale zoete smaak met tonen van popcorn en getoaste pinda. Verder komt ook de romige, zoute, bittere smaak naar voren, met een aardse tint.