Sorghum

Oorsprong

Sorghum is een zeer oud graan dat al ongeveer 8.000 jaren geteeld wordt. De meeste soorten sorghum vinden hun oorsprong in Australië. Van de andere soorten werden resten gevonden in onder andere Afrika en Azië. Vandaag de dag wordt sorghum vooral geteeld in warmere gebieden in het zuiden van de Verenigde Staten en Afrika.

Familie van sorghum

Sorghum is een graan dat valt onder de grassenfamilie, de Poaceae. Het graan is verwant aan maïs en groeit ook net als maïs een stuk hoger dan andere granen uit de grassenfamilie.

De bouw van de korrel

Er bestaan tientallen verschillende soorten sorghum die verschillen qua kleur. Zo komen er bijvoorbeeld paarse, gele en rode sorghumplanten voor. Het wordt net onder de kop gierst geplaatst vanwege de kleine korrels. Sorghumplanten kunnen tot wel vijf meter hoog worden. Daarnaast worden de pluimen van sorghum tussen de 12 en 36 centimeter lang.

Waarde van het graan

Aangezien sorghum geen gluten bevat, is het een geschikt graan voor mensen met coeliakie.

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1465 350 12 74 2 72 3 0.65 2.35 9 20

Wat is mogelijk met sorghum?

Het kan gebruikt worden in salades of soepen en het is mogelijk om sorghum te poppen voor bij het ontbijt bijvoorbeeld. Al dan niet in combinatie met andere granen kunnen er cakes, koeken, pannenkoeken en natuurlijk broden van worden gemaakt.

Smaak

Sorghum is vooral bitter. Verder heeft het een neutrale, ietwat muffe grassmaak. Net als andere graansoorten neem het goed de smaak over van andere ingrediënten.