Triticale

Oorsprong

Triticale is het eerste handmatig geproduceerde graan van de wereld. Deze hybride is ontstaan door een kruising van Durum en Wilde Rogge (Secale), vandaar ook de naam triticale. Het is ontwikkeld in laboratoriums in Schotland en Duitsland op het eind van de 19e eeuw. Zoals verwacht neemt het de eigenschappen van zowel kamut als rogge over. Dit houdt in dat het de opbrengst van durum en de groeimogelijkheden van rogge met zich meebrengt bijvoorbeeld. Het kan ook in Nederland geteeld worden. Hier wordt het uitsluitend als wintergraan geteeld.

Familie van triticale

De verschillende soorten triticale behoren allen tot de grassenfamilie, de Poaceae. Aangezien het met de hand is gekruist, heeft het graan zijn eigen geslacht gekregen, namelijk triticale.

De bouw van de korrel

Triticale heeft het uiterlijk van zowel durum als rogge. Een van de meest opvallende eigenschappen van triticale is dat het zeer ziekteresistent is en het ook een hoge potentiële opbrengst heeft. Hierdoor heeft het graan minder bestrijdingsmiddelen nodig, waardoor het een duurzamer graan is dan brood tarwe. Triticale is niet gevoelig voor droogte en is daardoor geschikt voor de teelt op zandgronden.

Waarde van het graan

Triticale bevat een hoog eiwitgehalte, met name het essentiële aminozuur lysine. Verder bevat het relatief weinig gluten en veel vezels. Daardoor is het graan voor sommigen makkelijker te verteren.

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1369 337 13.1 72.5 2.8 69.7 1.9 0.3 1.6 14.6 5

Wat is mogelijk met triticale?

Op dit moment is het gebruik voor menselijke voeding beperkt, met name dankzij een minder goede bakwaarde dan broodtarwe. Bovendien zijn er technische maal- en verwerkingsproblemen vanwege de korrelstructuur. Dit komt doordat het graan een ongunstige glutensamenstelling heeft. Degen van triticale zijn slap, kleverig en rijzen minder goed. Triticale wordt vooral als dierenvoeding gebruikt, vanwege de positieve nutritionele waarden.

Smaak

De smaak komt sterk overeen met die van tarwe met iets zure smaak van de rogge. Het smaakt vooral naar popcorn en zemelen, met een duidelijke getoaste en zoete smaak.