Gierst

De oorsprong

De oorsprong van gierst ligt in India, China en Korea. Hier werd meer dan 10.000 jaar geleden eerst gierst geteeld, voordat daar rijst werd geteeld. Naderhand is de graansoort naar Europa gekomen, rondom de Zwarte Zee. Ook Afrika behoort tot de gierst verbouwende landen, maar de oudste sporen zijn gevonden in China. De meest geconsumeerde vorm is parelgierst en wordt vooral in Afrika geteeld. Een andere benaming voor gierst is millet.

Familie van gierst

Gierst behoort net zoals vele andere graansoorten tot de grassenfamilie, Poaceae. Gierst behoort tot dezelfde familie als sorghum. Gierst bestaat uit zaden en behoort dus tot een andere familie dan de meer bekende graansoorten.

De bouw van de korrel

Gierstkorrels groeien in pluimen. Gierst heeft goudgele, zwarte, witte of rode korrels die lichtzoet smaken. Aan de pluimen zitten veel knopjes waarin de zaadjes zich bevinden. De zaadjes zijn omhuld met een kafje ter bescherming. De korrels zijn zeer klein, waardoor er veel zaadjes nodig zijn om bijvoorbeeld een pak meel te maken.

Waarde van het graan

Dit graan is glutenvrij en staat bekend om zijn hoge antioxidantactiviteit. Antioxidanten vangen agressieve stoffen weg die in sommige gevallen schade toe kunnen brengen aan cellen en weefsel. Ze kunnen op de lange termijn ziektes als kanker en hart- en vaatziekten tegengaan.

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1370 327 10.6 60 0 60 3.9 0.85 3.05 3.2 30

Wat is mogelijk met gierst?

Doordat gierst glutenvrij is, is gierst geschikt voor mensen met coeliakie. Het wordt veelal gebruikt in couscous en rijst. Ook wordt er net zoals andere graansoorten meel gemaakt van gierst. Verder kan popcorn worden bereidt van gierst. Gierst wordt tevens verwerkt tot pap, brij of gebruikt in pannenkoeken en soep. De gemalen gierst kan worden gebruikt voor cake, cupcakes en natuurlijk brood. Het kan ook gepoft worden, waardoor het te gebruiken is in bijvoorbeeld ontbijtproducten.

Smaak

Gierst smaakt naar maïs en heeft verder een getoaste, bittere smaak met tonen van berkenbast. Gierst neemt de smaak van andere ingrediënten redelijk goed over.