Rogge

Oorsprong

Ongeveer 10.000 jaar geleden werd rogge al verbouwd in Iran. Rogge groeit wild in Centraal- en Oost-Turkije. In verschillende vindplaatsen van de steentijd is rogge in zeer kleine hoeveelheden aanwezig als cultuurgewas. Tot aan de bronstijd was rogge vrijwel onvindbaar. Mogelijk werd rogge naar het westen gebracht en werd het later pas geteeld. Rogge is ook in Romeins cultuurgebied aangetroffen. Rogge wordt weinig in Nederland geteeld, omdat de populariteit is gedaald.

Familie van de rogge

Rogge is net zoals de tarwe afkomstig van de grassenfamilie. Ook is rogge verre familie van de tarwe. Deze stammen allebei af van het geslacht Triticeae. Dit is zichtbaar, omdat de rogge en de tarwe als graansoort op elkaar lijken.

De bouw van de korrel

Bij rogge zijn de korrels ingesloten in de kafjes en hieruit komen lange sprieten. Hierdoor is rogge niet erg gevoelig voor ziekten, waardoor er minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Dit maakt rogge duurzamer dan sommige andere granen zoals tarwe. Rogge is een opvallend graan met middellange kafnaalden en een hangende aar. In tegenstelling tot bij vele andere granen, is het kaf van rogge eetbaar.

Waarde van het graan

Rogge groeit goed op arme gronden en bij lagere temperaturen. Verder zorgt rogge, dankzij de aanwezigheid van bepaalde vezels, voor een verbetering van de darmgezondheid, bloedsuikerregulatie en voor een toename in verzadiging. Ook is het van nature rijk aan een bepaalde vezel (arabinoxylaan), dat een hoge antioxidantenactiviteit heeft.

Roggebloem 

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1454 343 8 73 5 68 0.7 0.2 0.5 4.95 10

Roggemeel

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1297 308 10 55 3 52 1.4 0.4 1 14.8 20

Wat is mogelijk met rogge?

Rogge is een graansoort die wordt verwerkt in voedingsmiddelen als bier, knäckebröd, whisky, pepernoten en natuurlijk roggebrood. Verder kan het gebruikt worden voor taaitaai, vlokken en ontbijtgranen. Rogge bevat relatief weinig gluten, waardoor broden opvallend plat en stevig blijven. Omdat rogge van nature een zure smaak heeft, wordt het vaak gecombineerd met andere granen om een betere bakkwaliteit te garanderen en de zure smaak te neutraliseren.

Smaak

Rogge heeft een sterke zuurdesem smaak, met lichte tonen van umami. Verder komt de umami smaak en het zure naar boven. Rogge heeft ook een bittere en gefermenteerde fruit tint.