Eenkoorn

Oorsprong

Eenkoorn werd al in 7.600 voor Christus in en rondom Georgië, Armenië en Turkije geteeld. Eenkoorn is de eerste gecultiveerde grassoort die werd gekruist met een wilde grassoort waardoor diverse nieuwe graansoorten uit zijn ontstaan. Tevens zijn ook resten van eenkoorn gevonden bij de Gletsjer-Mummie Otzi in de Italiaanse Alpen, afkomstig uit de bronstijd. De eenkoornresten zijn eveneens bewaart door de gletsjer.

Familie van eenkoorn

Eenkoorn is lid van de grassenfamilie, Poaceae. Eenkoorn was de eerste grassoort die verbouwd werd op grotere schaal. Echter doordat de opbrengst zeer laag was, werd eenkoorn gekruist. Hieruit is onder andere emmer ontstaan. Door deze ook door te kruisen is spelt en de huidige tarwe ontstaan. Eenkoorn is dus de voorouder van vele graansoorten, spelt, emmer, durum en tarwe.

De bouw van de korrel

Eenkoorn heeft de Latijnse naam Triticum monococcum, die is afgeleid van de op de aarspil apart zittende graankorrels. De kafjes zijn net zoals bij spelt vergroeid met de korrel. Hierdoor is de opbrengst lager, maar wordt de korrel wel goed beschermt. Eenkoorn is een exacte kopie van de spelt aren, alleen dan veel kleiner.

Waarde van het graan

Eenkoorn kan worden geteeld in ruwe omgevingen en bevat het hoogste eiwitgehalte van alle graansoorten.

Kj Kcal Eiwit (g) Koolhydraten (g) Waarvan
Suikers (g)
Waarvan Zetmeel (g) Vetten (g) Waarvan
Verzadigd vet (g)
Waarvan
Onverzadigd vet (g)
Vezels (g) Natrium

(mg)

per 100 gram 1450 345 18.2 65.5 2.8 62.7 2.5 8.7 0.7

 

Wat is mogelijk met eenkoorn?

Het zeer oude graan met zeer veel mogelijkheden zoals het maken van salades, door de hele graankorrels te koken. Verder kunnen er groentes, sauzen en koekjes (van chocolade tot hartig) van worden gemaakt. Pasta’s en pizza zijn ook zeer goed te bereiden met eenkoorn. Naast dat er al pasta’s op basis van eenkoorn op de markt zijn, is het mogelijk om deze zelf te bereiden. Ook pizza is zelf te bereiden volgens een basisrecept waarin gist, water, eenkoornbloem en wat olijfolie gebruikt worden. Ook brownies, pannenkoeken en taarten behoren tot de opties waarvoor eenkoorn geschikt is. Broodbereiding is ook mogelijk met eenkoorn. Het zorgt voor een aangename donkere goudgele kleur wanneer het wordt verwerkt in producten zoals brood, koekjes, pannenkoeken en gebak.

Smaak

Eenkoorn heeft een unieke bloemachtige zemelen smaak, afgewisseld met tonen van hazelnoot en cashewnoot. Verder heeft eenkoorn een licht zoete, bittere en getoaste smaak. Eenkoorn neemt licht de smaken over van andere ingrediënten.