30 maart 2018
Duurzame granen op het hoogste podium – Frank van Eerd

Nogmaals welkom bij GrainLabs! Wij zijn als De Bisschopsmolen bijzonder trots dat we grondlegger zijn van dit nieuwe initiatief. Maar GrainLabs zijn wij niet alleen. Innoveren en experimenteren op het gebied van duurzaam voedsel doen we samen met heel veel anderen. Het is een meltingpot van expertises, waarbij we elkaar blijven uitdagen, inspireren en zo unieke samenwerkingen vormgeven.

Al onze partners zijn even waardevol, omdat ieder een eigen deskundigheid heeft. Of het nu gaat om partners in het onderwijs (Hotel Management School Maastricht, Maastricht University, Universiteit van Wageningen), de topsport (Team LottoNL-Jumbo, Team Sunweb, Topsport Limburg), in de zorg of onze regionale telers. We wisselen kennis en ideeën uit, sparren, discussiëren en inspireren elkaar tot nieuwe inzichten.

GrainLabs voor jou

En natuurlijk ben jij ook een belangrijk onderdeel van dit netwerk. Als kritische consument bestook je ons met vragen: Hoe werken jullie nou precies? Waar komen jullie ingrediënten vandaan? Vragen over koolhydraten, gluten, allergieën en intoleranties, keurmerken, productiewijze… Behoefte aan transparantie staat voorop. Het delen van ingrediënten, voedingswaarden en recepten is onderdeel van deze transparantie. Door het delen van kennis, vanuit ons eigen ambacht maar zeker ook vanuit de samenwerking met diverse partners, helpen we jou als bewuste consument in het maken van een keuze die bij je past.

Van probleem tot plats

Je zult je misschien afvragen: wat betekent GrainLabs nu in de praktijk? Een mooi voorbeeld van een innovatie die is ontstaan vanuit het samenwerkingsverband is de ‘plats’, die je kunt zien als een vlaaipunt-to-go. De kersenplats is het resultaat van een samenwerking tussen Limburgse fruit- en graantelers, Maastricht University, Daily Fresh Food en voedingsspecialisten van Team LottoNL-Jumbo. Wielrenners zijn dol op onze speltvlaai. Het geeft hen de energie die ze nodig hebben. Maar een stuk vlaai op de fiets, dat eet niet zo gemakkelijk. Daarom ontwikkelden we mini-broodjes van vlaaideeg met een vulling van fruit of pudding. We noemen deze broodjes ‘platsen’.

Ze zijn niet alleen favoriet bij de renners van het LottoNL-Jumbo Team, ook hardlopers en voetballers zijn ondertussen ‘fan’ van deze platsen. De voedingsspecialisten en topsporters hechten veel waarde aan juiste en gebalanceerde voeding. Voor of na een wedstrijd, maar ook tijdens een wedstrijd is het belangrijk dat een sporter de juiste voeding krijgen. De plats geeft niet alleen de juiste energie, maar is vooral ook lekker.

Verse kersen

Een belangrijk punt van Marcel Hesseling, voedingsdeskundige van Team LottoNLJumbo, is dat er alleen maar vers fruit wordt gebruikt. Er mogen bijv. absoluut geen ingeblikte kersen worden gebruikt, want dan zijn de belangrijkste voedingsstoffen (nutriënten) weg. Dit wordt ook bevestigd door Erik ’t Velthuis, chef-kok van sportcentrum Papendal.

Kersen zijn steenvruchten en zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten; pro-vitamine A, vitaminen B1, B2, B6 en C en mineralen koper, mangaan en ijzer. Verse kersen zorgen voor herstel van spieren, zorgen voor minder spierpijn en zijn ontstekingsremmend. Ook bevorderen kersen een betere slaapkwaliteit. Wat is het dan toch fijn dat we in Limburg heerlijke kersen tot onze beschikking hebben!

Topsportmentaliteit

De plats laat zien hoe topsporters ons uitdagen out-of-the-box te denken. Eigenlijk vinden we bij GrainLabs dat we zelf ook aan topsport doen: elke dag opnieuw het beste uit onszelf en onze omgeving halen. Onderzoeken, experimenteren, kijken naar de kleinste details en grenzen verleggen, om zo onszelf te ontwikkelen en te specialiseren. Wat we bij GrainLabs bovenal graag doen, is het delen van onze passie: innoveren met duurzame granen.

Frank van Eerd, De Bisschopsmolen

Waarom is onze Kersenvlaai gezond? Bekijk de TED talk van mij op TEDx Sittard Geleen: