4 maart 2018
Voedingsadvies op maat – Titia van der Stelt

Tijdens een fan-dag van Team Sunweb spraken wij met Titia van der Stelt, voedingsdeskundige bij Team Sunweb en auteur van het boek “Eet als een Atleet”. We vroegen haar naar haar ideeën over voeding, voedingsadviezen, mediahypes en topsport.

Volgens sommige mensen is het slecht om brood te eten, maar is het geen probleem om muesli door de yoghurt te doen. Vooral topsporters in Duitsland krijgen dit voedingsadvies. Hoe komt dat? Beide producten zijn toch gemaakt van dezelfde granen?

“Dat voedingsadvies is op geen enkel wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Veel van dit soort adviezen zijn hypes, net als het advies om geen gluten te eten. Mensen die daadwerkelijk een glutenallergie hebben of gluten slecht kunnen verteren, vormen maar een heel kleine groep. Maar dat betekent niet dat gluten daardoor voor iedereen slecht zijn. Ik vergelijk het vaak met een notenallergie: het zou toch van de zotte zijn als we met zijn allen besluiten ineens geen noten meer te eten, alleen omdat er mensen zijn die een notenallergie hebben? Waar ik nog wel in kan komen, is de gedachte dat een lager glutengehalte in je voedingspatroon voor minder ontstekingsreacties in het lichaam kan zorgen. Dan zou je in plaats van brood muesli kunnen eten die gemaakt is van granen die laag zijn in gluten. Voor de rest is het volgens mij vooral een mediahype dat de laatste jaren ontwikkeld is dat brood ongezond zou zijn. Bovendien bevat muesli meer suiker en is het over het algemeen compacter, waardoor je sneller geneigd bent er meer van te eten. In dat geval kun je beter kiezen voor een volkoren boterham.”

Welke rol spelen granen in het voedingsadvies aan de wielrenners van Team Sunweb? 

“Granen zijn naar mijn idee voor elke sporter belangrijk. Het is echter per sport afhankelijk hoeveel koolhydraten je moet binnenkrijgen om topprestaties te leveren. Wielrenners moeten veel koolhydraten binnenkrijgen, omdat ze deze in grote mate verbranden tijdens het fietsen. Granen zijn een goede voedingsbron waar ze deze koolhydraten uit kunnen halen.”

Maak je daarin nog een afweging welk soort brood je adviseert, afgezien van de volkoren en niet-volkoren varianten?

“Welk brood ik adviseer, is afhankelijk van het moment waar een wielrenner zich op dat moment bevindt. Als hij nog een lange bergetappe te gaan heeft, adviseer ik hem van tevoren niet al te veel vezels binnen te krijgen. Die zijn namelijk wat lastiger te verwerken en dragen natuurlijk ook een klein gewicht met zich mee. In dat geval adviseer ik eerder witbrood, wat je in eerste instantie niet zou denken. Maar in deze situatie kan witbrood juist wel het beste zijn.”

In elk team zitten natuurlijk verschillende type renners. Is het daarmee ook verstandig hun voeding daarop aan te passen?

“Wielrenners verschillen onder andere in gewicht en in doelstellingen. Op bepaalde momenten is het voor bepaalde sportresultaten goed om iets aan te komen, of juist af te vallen. Dan zullen ze ook weer andere voeding nodig hebben. Het maakt ook uit of ze sprinters, etapperenners, of juist tijdrijders zijn. Een voedingsadvies kan dus per persoon verschillen, ondanks dat het allemaal wielrenners zijn. Uiteindelijk blijft het maatwerk.”

En in hoeverre speelt smaak een rol bij wat jij voorschrijft met eten? 

“Smaak en variatie in voeding speelt een grote rol in mijn voedingsadvies. Als je elke dag hetzelfde moet eten, zal het je uiteindelijk tegen gaan staan. Variatie doet uiteindelijk eten. Daar probeer ik op in te haken met verschillende broden met verschillende soorten noten of gedroogde vruchten.”

In hoeverre hebben wielrenners daar zelf inspraak in?

“Dat ligt eraan welke doelstelling ze hebben. In principe zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun eigen keuzes. En daar is heus weleens ruimte voor wat ongezonds; het gaat uiteindelijk om het grotere geheel. Ik analyseer alleen wat ze op welk moment eten en geef op basis daarvan een advies. Tijdens de tour mogen de wielrenners hun favoriete gerecht aan mij doorgeven, waar ik tijdens het koken dan rekening mee kan houden. Ik maak het dan op een gezondere manier of op de dag voor de rustdag. Als ze de volgende dag niet hoeven te presteren, probeer ik vaak iets te koken dat ze vooral erg lekker vinden. Dan maak ik bijvoorbeeld ovenfriet: een lekkere snack, maar tegelijkertijd gezonder dan de gefrituurde variant. Zo krijgen ze ook even iets anders dan alleen pasta.”

Tom Dumoulin twitterde: wie mij kan volgen, mag met mij meefietsen. Uiteindelijk melden zich honderdvijftig man die bovendien al hun sportsnacks in korte tijd opeten. Welke rol zouden topsporters moeten innemen als het aankomt op voedingsadvies aan amateursporters?

“Veel mensen is het te doen om het bekende gezicht. Rens Kroes wordt door velen gevolgd door haar naam, maar heeft geen wetenschappelijke achtergrond op het gebied van voeding. Tom Dumoulin en Laurens ten Dam hebben dat in principe ook niet, al zijn ze zelf inmiddels wel ervaringsdeskundige. Ik denk dat het belangrijkste is dat wat ze dan ook zeggen, goed onderbouwd is en amateursporters kan helpen hun eigen prestaties te verbeteren.”

In de meeste gevallen geen éxtra maaltijden dus, maar Eet als een atleet geeft wel recepten om je sportprestaties te verbeteren. En – steeds belangrijker – hoe je als vegetariër ook zonder moeite als topsporter door het leven kunt. >
Recepten afgestemd op sportactiviteiten.