Rijstevlaai

Door de Spanjaarden is onze Gierstenpap vervangen door de Rijstepap oftewel "Arroz con Leche"

Hoeveelheid 1 vlaai van 22 centimeter of 28 centimeter

Bereidingstijd 2 uur

Voorbereiding circa 12 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Vulling (voor circa 2 vlaaien van 22 centimeter)

  • 500 gram Gekookte Rijst
  • 2 stuks Eieren
  • 2 eetlepels Suiker

Vlaai

Vulling (voor circa 1 vlaai van 28 centimeter)

  • 900 gram Gekookte Rijst
  • 3 stuks Eieren
  • 3 eetlepels Suiker

Vlaai

  • 350 gram Kollenberger Spelt vlaaideeg voor de bodem
Benodigdheden
  • Keukenweegschaal
  • Vlaaipan met een doorsnede van 22 cm of 28 cm
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Oven
  • Vetvrije beslagkom
  • Keukenmachine
  • Garde
  • Vergiet
  • Kom: één groot en één klein
  • Fornuis
Allergieën

Voorbereiding:

Het beste is om een dag van te voren de rijstepap te koken. Als deze netjes is terug gekoeld kan deze gebruikt worden voor het maken van Rijstevlaai.

  • Zorg vervolgens voor een mooi Kollenberger Speltvlaai deeg. Gebruik hiervoor dit recept: Basis recept vlaaideeg

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 0C en smeer de vlaaipan in met roomboter of gebruik bakpapier. Bij het gebruik van bakpapier is het van belang om een groot vierkant uit te knippen en deze ruim over de vlaaipan te leggen. Na het bakken kan eenvoudig de vlaai uit de pan worden gehaald door deze aan het bakpapier eruit te tillen.
  2. Weeg alle ingrediënten voor de vlaai nauwkeurig af.
  3. Rol het deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Duim nu het deeg op. Dit wordt opduimen genoemd, omdat het deeg met de duim rustig verdeeld wordt in de vlaaipan. Hierbij wordt ervoor gezorgd je dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan. Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kan dit verwijderd worden. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen.
  4. Splits het ei in eidooier en eiwit. Meng vervolgens de eidooier door de rijstepap.
  5. Klopt het eiwit op met suiker tot een stevig schuim (let op dat de kom wel vet vrij is).
  6. Verdeel het eerste deel van de rijstepap, circa 250 gram, over de bodem van de vlaai. Meng de overige rijstepap rustig met het eiwit en verdeel het mengsel vervolgens over de vlaai.
  7. Geef de vlaai een narijs van circa 30 minuten.
  8. Zet de vlaai 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.