Rijstevlaai

Door de Spanjaarden meegenomen is onze Gierstenpap vervangen door de Rijstepap of te wel "Arroz con Leche"

Aantal: 1 Vlaai

Bereidingstijd: 2 uur

Voorbereiding: ca 12 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Ingrediënten voor vlaai 22 cm

Vulling

  • 500      gram Gekookte Rijst
  • 2          stuks Eieren
  • 2          eetlepels Suiker

Vlaai

  • 300 gram Kollenberger Spelt vlaaideeg voor de bodem

 

Ingrediënten voor vlaai 28 cm

Vulling

  • 900      gram Gekookte Rijst
  • 3          stuks Eieren
  • 3          eetlepels Suiker

Vlaai

  • 350 gram Kollenberger Spelt vlaaideeg voor de bodem
Benodigdheden
  • Keukenweegschaal
  • Vlaaipan met een doorsnede van 22 cm of 28 cm
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Oven
  • Vetvrije beslagkom
  • Keukenmachine
  • Garde
  • Vergiet
  • Kom: één groot en één klein
  • Fornuis
Allergieën

Voorbereiding

Het beste is een dag van te voren de rijstepap te koken. Als deze netjes is terug gekoeld kunt u hem gebruiken voor het maken van een rijstevlaai. Check naar het recept; Recept rijstepap

Zorg voor een mooi Kollenberger Speltvlaai deeg. Kijk naar het juiste recept;  Basis recept vlaaideeg

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 200 0C en smeer de vlaaipan in met roomboter. Je kunt ook bakpapier gebruiken. Knip dan een grote vierkant en leg deze ruim over de vlaaipan. Na het bakken kan je de met de uit eindjes gemakkelijk de vlaai losse uit de pan door aan het bakpapier te tillen.

Weeg alle ingrediënten voor de vlaai nauwkeurig af. Rol het deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Nu ga je het deeg opduimen. Wij noemen dit opduimen van het deeg, omdat je met de duim rustig het deeg verdeeld in de vlaaipan. Hierbij zorg je ervoor dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan. Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kun je dit verwijderen. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen.

Ei splitsen in eidooier en eiwit. De eidooier door de rijstepap mengen. Het eiwit opkloppen met de suiker tot een stevig schuim (let op dat de kom wel vet vrij is). Het eerst deel ca. 250 gram van de rijstepap over op de bodem van de vlaai verdelen. Overige rijstepap rustig mengen met de eiwit en dan het mengsel verdelen over de vlaai. Narijs geven van ca. 30 minuten.

De vlaai onder in een voorverwarmde oven zetten van 200 °C. Baktijd ca. 15/20 minuten.