Voorbereiding
- Maak de rijstepap volgens dit recept: Recept rijstepap
Het beste is om een dag van te voren de rijstepap te koken. Als deze netjes is terug gekoeld kan deze gebruikt worden voor het maken van Rijstevlaai.
- Zorg vervolgens voor een mooi Kollenberger Speltvlaai deeg. Gebruik hiervoor dit recept: Basis recept vlaaideeg
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 0C en smeer de vlaaipan in met roomboter of gebruik bakpapier. Bij het gebruik van bakpapier is het van belang om een groot vierkant uit te knippen en deze ruim over de vlaaipan te leggen. Na het bakken kan eenvoudig de vlaai uit de pan worden gehaald door deze aan het bakpapier eruit te tillen.
- Weeg alle ingrediënten voor de vlaai nauwkeurig af.
- Rol het deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Duim nu het deeg op. Dit wordt opduimen genoemd, omdat het deeg met de duim rustig verdeeld wordt in de vlaaipan. Hierbij wordt ervoor gezorgd je dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan. Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kan dit verwijderd worden. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen.
- Splits het ei in eidooier en eiwit. Meng vervolgens de eidooier door de rijstepap.
- Klopt het eiwit op met suiker tot een stevig schuim (let op dat de kom wel vet vrij is).
- Verdeel het eerste deel van de rijstepap, circa 250 gram, over de bodem van de vlaai. Meng de overige rijstepap rustig met het eiwit en verdeel het mengsel vervolgens over de vlaai.
- Geef de vlaai een narijs van circa 30 minuten.
- Zet de vlaai 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.