Voorbereiding
Het beste is een dag van te voren de rijstepap te koken. Als deze netjes is terug gekoeld kunt u hem gebruiken voor het maken van een rijstevlaai. Check naar het recept; Recept rijstepap
Zorg voor een mooi Kollenberger Speltvlaai deeg. Kijk naar het juiste recept; Basis recept vlaaideeg
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200 0C en smeer de vlaaipan in met roomboter. Je kunt ook bakpapier gebruiken. Knip dan een grote vierkant en leg deze ruim over de vlaaipan. Na het bakken kan je de met de uit eindjes gemakkelijk de vlaai losse uit de pan door aan het bakpapier te tillen.
Weeg alle ingrediënten voor de vlaai nauwkeurig af. Rol het deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Nu ga je het deeg opduimen. Wij noemen dit opduimen van het deeg, omdat je met de duim rustig het deeg verdeeld in de vlaaipan. Hierbij zorg je ervoor dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan. Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kun je dit verwijderen. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen.
Ei splitsen in eidooier en eiwit. De eidooier door de rijstepap mengen. Het eiwit opkloppen met de suiker tot een stevig schuim (let op dat de kom wel vet vrij is). Het eerst deel ca. 250 gram van de rijstepap over op de bodem van de vlaai verdelen. Overige rijstepap rustig mengen met de eiwit en dan het mengsel verdelen over de vlaai. Narijs geven van ca. 30 minuten.
De vlaai onder in een voorverwarmde oven zetten van 200 °C. Baktijd ca. 15/20 minuten.