Basis vlaaideeg

Basis vlaaideeg

Aantal: Deeg is voor ca 2 vlaaien

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten
  • 500 gram speltbloem
  • 30 gram verse gist of 2 zakjes gedroogde gist (11 gram)
  • 150 gram roomboter
  • 3 eetlepels suiker of honing
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 150 ml volle melk
Benodigdheden
  • Keukenweegschaal
  • Kom
  • Keukenmachine
  • Theedoek

Werkwijze

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.

Let op: Als u gedroogde gist gebruikt, kunt u deze het beste vermengen met de bloem. Meng gedroogde gist niet met water! Houdt gist en zout gescheiden van elkaar.

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling, ca. 4 minuten.

Zet hierna de machine in de tweede versnelling. Laat de machine ca. 2 minuten draaien, tot het een soepel deeg is.

Neem het deeg uit de machine en verdeel deze in twee, zodat er een stuk van 300 gram ontstaat voor een vlaaibodem van 22 cm doorsnede.

Bol het deegstuk  op en leg deze onder een theedoek.

Ook het andere deegstuk bol je op en bewaar je onder een theedoek.

Laat de deegstukken minimaal 20 minuten rijzen.

Hierna is het deeg klaar voor verwerking.

TIP Kijk hier hoe je een lekkere Limburgse bosvruchtenvlaai kunt maken.

Deze producten zijn verkrijgbaar via de webshop van de Bisschopsmolen.