19 juni 2019
Voeding voor Maarten van der Weijden tijdens zijn elfstedenzwemtocht.

Bananenrepen & platsen van de Bisschopsmolen voeden de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden

Vrijdag is de dag. Na uitgebreide fysieke en mentale voorbereiding, start Maarten van der Weijden aan zijn Elfstedentocht. 199 KM zwemmen door de Friese wateren in 4 dagen tijd. De oud-Olympisch kampioen op de 10KM open water deed in augustus 2018 reeds een poging om de Elfstedentocht zwemmend te voltooien. Hij haalde hiermee ruim €5.000.000 op voor onderzoek naar kanker, de ziekte waar hij zelf ooit van is genezen. Ook dit jaar is het doel van zijn sportieve actie om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Maarten van der Weijden Foundation. De Bisschopsmolen uit Maastricht zal daarbij een deel van zijn voeding verzorgen.

Van der Weijden: “Met mijn tocht van vorig jaar heb ik 12 onderzoeken naar kanker kunnen financieren. Maar zo lang ook vorig jaar weer tienduizenden mensen overleden aan kanker, blijft onderzoek hard nodig. En het gaat niet alleen om het vergroten van de kans op herstel. Ook onderzoeken en projecten die de kwaliteit van leven van (ex-)patiënten verbeteren, vind ik belangrijk om te ondersteunen. Dus ga ik door om geld op te halen. En dat kan ik nu eenmaal het beste doen door te zwemmen.”

Bron: www.11stedenzwemtocht.nl

Vorig jaar moest de zwemmer zijn tocht na 163KM staken. Hij was na een ongelofelijke 55 uur in het water fysiek te ziek om door te gaan. Dit jaar heeft hij, samen met 15 begeleiders, een andere aanpak: Langer tussendoor slapen als ook meer en regelmatiger eten. Voor dit laatste is Daily Fresh Food uit Geleen ingeschakeld. Zij koken ter plaatse uitgebalanceerde maaltijden voor Van der Weijden, die tot in de puntjes zijn afgestemd op zijn energieverbruik en –behoefte. Daarbij is gekozen om ook producten van de Bisschopsmolen in te zetten, namelijk bananen-chocoladerepen en fruitplatsen. Goede voeding is bij sportieve prestaties essentieel en kan het verschil maken tussen finishen en opgeven.

De Bisschopsmolen is reeds vele jaren hofleverancier voor topsporters wat betreft graanproducten, gebaseerd op natuurlijke en regionale ingrediënten. O.a Team Sunweb, Team Jumbo Visma en sportcentrum Papendal zijn vaste partners, waarvoor sport specifieke voeding ontwikkeld is. Tijdens zijn zwemtocht zal Van der Weijden een grote behoefte hebben aan koolhydraten en eiwitten, waarbij de producten laag in vezels dienen te zijn. De door Daily Fresh Food gekozen producten van de Bisschopsmolen sluiten daar perfect op aan. Platsen zijn kleine broodjes, gevuld met gepureerd vers Limburgs fruit. De platsen zijn hoog in koolhydraten en makkelijk verteerbaar, zodat spieren snel voorzien van nieuwe brandstof. De bananen-chocoladereep is hoog in eiwitten, mede door toevoeging van noten, en laag in vezels.

Wij wensen Maarten van der Weijden een zeer succesvolle zwemtocht toe! Meer weten, zelf in actie komen of geld doneren?

Wilt u meer weten over de producten van de Bisschopsmolen?

Dit artikel is geschreven door Petra Maessen, belevingscoördinator van de Bisschopsmolen.

GrainLabs is powered by de Bisschopsmolen