4 augustus 2023
De gezondheidsvoordelen van kersen
Dat kersen en het sap daarvan ontzettend gezond zijn wordt steeds meer duidelijk, vooral nu men op televisie topsporters steeds vaker dit drankje ziet drinken. Denk bijvoorbeeld aan Jonas Vingegaard van Team Jumbo-Visma, die direct na een Tourrit een halve liter kersensap drinkt. Dit doet hij niet zomaar. Kersensap bevat allerlei gezondheidsvoordelen, waar niet alleen sporters maar ook de ‘gewone’ mens veel aan heeft.

Boordevol antioxidanten

Zo bevat kersensap veel antioxidanten, dat ervoor zorgt dat spieren sneller herstellen en de kans op spierpijn aanzienlijk vermindert. Doordat kersensap rijk is aan antioxidanten vermindert het ook ontstekingen, wat leidt tot een sneller herstel en betere prestaties. Mede door deze voordelen blijkt kersensap te helpen tegen jicht en reumatische klachten. Jicht is een vorm van artritis dat ontstaat door urinezuurkristallen in het gewricht. Er zijn veel aanwijzingen dat kersen urinezuur snel kunnen verlagen, waardoor het risico op jichtaanvallen vermindert.

Beter slapen door kersen

Zure kersen, de morellen, zijn van nature rijk aan aan melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het slaap-waakritme van ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat kersensap de melatoninespiegel verhoogt en de duur en kwaliteit van slaap helpt verbeteren. Kersensap helpt de symptomen van slapeloosheid te verminderen en kan daarbij resulteren in een beter kwaliteit van slaap.

Rijk aan voedingsstoffen

Dat kersen rijk zijn aan voedingsstoffen blijkt al uit bovenstaande, maar opvallend is dat zure kersen vergeleken met zoete kersen, 20 keer meer Vitamine A bevatten. Bovendien is het gehalte aan antioxidanten ook tot vijf keer hoger dan die van de zoete kers. Ook bevat het een hoog gehalte aan Vitamine C, namelijk 40% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Kersensap van Bemelerhof

Bij De Bisschopsmolen halen wij zoveel mogelijk producten uit de streek, waaronder ook onze kersensap. Bij Bemelerhof groeien maar liefst 37 soorten kersen, waaronder de morel. Deze zure kers wordt op een natuurlijke manier verwerkt.

Het verwerkingsproces

Men perst eerst het sap uit de kersen, waarnaar dit wordt opgeslagen in een opslagvat. Het sap krijgt dan de tijd om te rusten op een natuurlijke manier. Hierdoor zakt de eventuele vervuiling naar beneden. Na 24 uur rust wordt het sap door zijn eigen kracht door filters geleidt. Hierdoor blijft heerlijk puur sap over.

Het sap wordt direct in de fles gedaan, krijgt een dop en wordt vervolgens dichtgedrukt. De belangrijkst stap volgt nu: de flessen worden in een waterbad van 80 graden Celsius gedaan. Met deze methodiek is er sprake van pasteurisatie en niet van sterilisatie zoals dit doorgaans is met flessen sap. Deze kun je herkennen aan een schroefdop.

Door pasteurisatie blijven de nutriƫnten bewaard, waar dit bij sterilisatie niet het geval is. De hoge temperatuur zorgt er dan voor dat de nutriƫnten kapot worden gemaakt.

Zelf kersensap proberen?

Onderwerpen