4 juli 2018
Bisschopsmolen op de voorpagina van de Volkskrant over het “wonderbrood” tritordeum.

Vandaag straalt de Bisschopsmolen op de voorpagina van de Volkskrant, als teaser voor een reportage geschreven door journalist Mac van Dinther. Aanleiding van het artikel is het graansoort Tritordeum, waarover we eerder al schreven hoe bijzonder waardevol het is. Aan de vooravond van de Tour de France 2018 schrijft Van Dinther over de Bisschopsmolen, onze start met Tritordeum en de rol die Tritordeum in deze wielerkoers zou kunnen spelen voor de renners van Team LottoNL-Jumbo en Team Sunweb.

‘Tritordeum levert een goudgeel (het meel is zachtgeel van kleur), luchtig brood op. Naast zijn goede bakeigenschappen heeft tritordeum ook voedingskundige voordelen, beweert Nillesen.

Volgens een onderzoeksartikel uit vorig jaar van de Society of Chemical Industry heeft tritordeum een hoger eiwitpercentage dan tarwe en bevat het meer onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Een opvallend verschil is ook dat tritordeum bijna de helft minder gluten bevat dan tarwe. Daardoor is het lichter verteerbaar.

Voedzaam en licht verteerbaar, dat zijn bij uitstek eigenschappen waar sporters baat bij hebben, weet Van Eerd die onder zijn klandizie veel sporters telt: hardlopers, triatleten, de voetballers van MVV. Een van zijn trouwste klanten was wielrenner Laurens ten Dam, toen die nog in Maastricht woonde.

‘Laurens was superenthousiast over het brood van de Bisschopsmolen’, vertelt Titia van der Stelt, voedingsadviseur van de wielerploeg. Via hem kwam ze in contact met Van Eerd. Sinds vorig jaar werkt SunWeb samen met de Bisschopsmolen. Granen in de vorm van brood en pasta zijn een belangrijk onderdeel van het rennersdieet, zegt Van der Stelt. ‘In Frankrijk en Spanje is nauwelijks goed volkorenbrood te krijgen. Dus nemen we het liever zelf mee.’

Lees het gehele artikel op: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/met-dit-wonderbrood-win-je-misschien-wel-de-tour~ba77eec4/