4 juni 2019
GrainLabs-inspiratiedag steekt in op gepersonaliseerde en gezonde voeding.

Op 28 maart 2019 organiseerde GrainLabs een bijzondere inspiratiedag in opdracht van Bakery Society. Deze bakkersclub wil continu blijven leren en ontwikkelen, voorop lopen in de bakkerswereld, waarbij men zich in 2019 focust op het thema ‘Sport, Food & Health’.

Voeding en biocirculaire ecomonie

In het kader van dit thema werd Brightlands Campus Greenport Venlouitgekozen, waar innovatie voorop staat. Ooit gebouwd voor Floriade 2012, herbergt Villa Flora nu Brightlands Campus Greenport Venlo. De campus focust op gezonde voeding, future farming en biocirculaire economie. Het is een thuis voor onderzoekers, studenten, start-ups, ondernemers en onderwijsinstellingen.

Na ontvangst met échte Limburgse vlaai van de Bisschopsmolen in Maastricht, heette Campus-directeur Saskia Goetgeluk de deelnemers welkom, samen met voorzitter van Bakery Society en initiatiefnemer van GrainLabs, Frank van Eerd (bakker van De Bisschopsmolen).

Gepersonaliseerde voeding

Titia van der Stelt (sportvoedingsexpert, Team Sunweb), Raymond Nolet (MiFood) en Koen Venema (Maastricht University) voeden de aanwezige bakkers met kennis en ideeën.

MiFood

Raymond Nolet van Mifood ging in op het onderwerp gepersonaliseerde voeding. Met Mifood wil Raymond Nolet gedurende de dag een gezond alternatief bieden dat voedzaam, lekker en innoverend is. De producten die Mifood maakt, zoals groente- en fruit-smoothies, bestaan geheel uit groente en fruit, zonder toevoegingen. De groente- en fruitmixen helpen de consument de dagelijkse 400 gram-quota te halen. Ze zijn rijk aan bioactieve stoffen die preventief welvaartsziekten kunnen voorkomen, zo claimt Mifood.

Effect op chronische ziekten onderzoeken

Nolet: ‘Ieder mens verschilt in dna-opmaak en wordt daardoor anders beïnvloed door de bioactieve stoffen, zoals polyfenol en caroteen. Er is nog meer onderzoek nodig voordat groenten en fruit echt als gepersonaliseerde voeding gebruikt kunnen worden.’ Een menselijke interventie-studie moet de effecten op chronische ziekten uitwijzen. Mogelijk is dat de sleutel voor de FDA-claim die de initiatiefnemers van Mifood uiteindelijk willen gebruiken op de etiketten van de producten. Bijzonder weetje: de consument geeft meestal méér geld uit aan gespecialiseerde voeding voor huisdieren dan voor zijn eigen kinderen.

Bananenrepen en havergruttennasi

Ook de lunch stond in het teken van innovatie en healthfood: brood en bananenrepen van de Bisschopsmolen, kersensap van Görtz Fruit, havergrutten-nasi van Meesters van de Halm, cake en salade gemaakt door Dutch Quinoa Group/Lola Quinoa, een proeverij van Finca Duernas olijfolie door Sabor Puro en wraps op basis van diverse graansoorten door Mexma Food.
Tijdens de proeverijen gingen bakkers en producenten met elkaar in gesprek over onder meer duurzaamheid in voeding, gezondheid en smaak. Hier ontstonden mooie kruisbestuivingen en toekomstige samenwerkingen.

Voeding voor sporters

Titia van der Stelt, sportvoedingsexpert en werkzaam bij Team Sunweb, nam de deelnemers mee in de wereld van sportvoeding. Ze legde uit hoe gezonde basisvoeding er op een dag voor sporters uitziet, maar ook wat wielrenners op een dag in de Giro d’Italia nodig hebben aan voedingsstoffen. ‘Ik kies voor de wielrenners heel bewust voor producten op basis van spelt in plaats van tarwe, omdat dit makkelijker verteerbaar is voor de maag- en darmen en voedzaam is’, legt zij uit.

Haar boodschap: zorg voor een eetpatroon dat bestaat uit natuurlijke voeding en de balans tussen (volkoren-)koolhydraten, vetten en eiwitten. ‘Daar haal je voldoende energie uit, evenals de noodzakelijke vitaminen, mineralen en aminozuren. Dat ziet er in hoeveelheden heel anders uit dan het eetpatroon van een wielrenner in de Giro d’Italia, die dan zo’n 8.000 kcal per dag moeten eten om hun energievoorraad op peil te houden’, aldus Van der Stelt.

Maagdarmsimulator trekt belangstelling

Koen Venema van Maastricht University sloot de dag af met een lezing over een maagdarmsimulator, waar de campus in Maastricht over beschikt. Met de simulator kan de fermentatie van voeding in ons maagdarmstelsel onderzocht worden. Daarnaast beschikt de campus over een simulator die het maagdarmstelsel van een aantal dieren kan simuleren.
Met de simulatoren, TIM 1 en TIM2, kan men in vitrotesten doen naar darmreacties en de rol van microboom. Darmgezondheid krijgt steeds meer aandacht, want de biochemische reacties die er plaatsvinden, spelen een belangrijke rol in zowel ziekte als gezondheid.

Dit zijn geen onderwerpen die men dagelijks in een bakkerij tegenkomt, maar de reacties van de bakkers waren vol enthousiasme. Ondanks het wetenschappelijke karakter van de dag, hebben de bakkers de lezingen ervaren als toegankelijk en waardevol. ‘Eigenlijk zou dit voor iedereen interessant zijn om te weten!’, reageerde een van hen.

Meer dan een lekker brood

Gezonde voeding speelt bij veel consumenten een rol. Zij zijn steeds meer op zoek naar voeding die bij ze past, meer dan ‘gewoon een lekker brood’, zo maakte de inspiratiedag duidelijk. Ook krijgt duurzaamheid steeds meer aandacht, waarvoor de deelnemers ideeën voor de eigen bakkerij opdeden.

Eigenweizen lentebokbier

De dag werd afgesloten met een bijzondere borrel: GrainLabs’ Eigenweizen lentebokbier, gebrouwen door Gulpener brouwerij met restbrood van de Bisschopsmolen.