Vandaag zetten we een van onze partners in de spotlight: Dutch Quinoa Group.
Graag delen we wat Dutch Quinoa Group precies doet, waarom dit zo waardevol is en waarom wij graag met hun producten werken! Om DQG beter te leren kennen, stelden we Mirte van DQG een aantal vragen!
DQG is ontstaan vanuit de visie bij te dragen aan het verbeteren van ons voedselsysteem met quinoa als symbool. Het is de missie van Dutch Quinoa Group om Nederland op een leuke en lekkere manier gezonder, duurzamer en bewuster te laten eten. Ook wil men door een betere toegankelijkheid van duurzaam geteelde quinoa de lokale productie stimuleren.
GrainLabs en DQG verbinden zich door het geloof in verduurzaming van het voedselsysteem en de economie, door het gebruik van regionale ingrediënten en producten.
Door het gebruik van Nederlandse quinoa krijgt onze landbouw meer diversiteit, is er geen import uit Zuid-Amerika nodig en is er een waardevolle aanvulling op ons voedingspatroon.
Vanuit welke visie en missie is DQG ontstaan?
Dutch Quinoa Group is ontstaan vanuit de visie bij te dragen aan het verbeteren van ons voedselsysteem met quinoa als symbool. We hebben de missie om Nederland op een leuke en lekkere manier gezonder, duurzamer en bewuster te laten eten. Daarnaast willen we de lokale productie stimuleren voor een betere toegankelijkheid van duurzaam geteelde quinoa.
Na een literatuur studie en research in Bolivia was Rens Kuijten, initiatiefnemer van Dutch Quinoa Group, overtuigd dat quinoa een goede aanvulling was op het bouwplan van de Nederlandse akkerbouwer én het Westerse dieet. Toen de FAO 2013 benoemde tot het jaar van de quinoa zag Rens het moment om van zijn droom werkelijkheid te maken. Samen met Wageningen University & Research hebben we onderzoek gedaan naar de beste quinoarassen voor de Nederlandse bodem. Met Lola Quinoa, het merk van Dutch Quinoa Group, willen we Nederlandse quinoa toegankelijk maken voor de consument en foodservice. Lola staat voor Low Lands, de plek waar onze quinoa wordt geteeld.
De quinoa wordt dus in Nederland geteeld, waar uit Nederland komt de quinoa precies vandaan?
Dutch Quinoa Group heeft een netwerk 40 telers . Zij zitten verspreid over het hele land. We hebben bijvoorbeeld telers in Maastricht maar ook in Westbeemster en Groningen.
Hoe ziet het teelproces van quinoa in Nederland er uit?
Eind maart/begin april wordt de quinoa gezaaid. Hierbij worden ongeveer 100 planten per vierkante meter gezaaid met precisiezaaimachine. Na een à twee weken komen de eerste kiemplantjes boven. Nederlandse quinoa wordt niet bespoten met gewasbeschermingsmiddelen. Daardoor heeft de teler wel te maken met onkruid wat tussen de quinoa groeit. Door middel van schoffelen kan een teler het onkruid bestrijden. Quinoa is een rustgewas waardoor de telers verder niets hoeven te doen tijdens de teelt. In juni begint de bloei van het quinoa gewas en de plant is dan inmiddels 1,25 meter. In de volgende maanden vullen en rijpen de zaden in de pluim. Nederlandse quinoa wordt geoogst tussen eind augustus en eind september. Het tijdstip is erg afhankelijk van de weersomstandigheden.
Wat maakt de Nederlandse quinoa anders dan de geïmporteerde quinoa?
Om quinoa in Nederland te laten groeien is er samen met Wageningen Universiteit een nieuw ras ontwikkeld door middel van natuurlijke veredeling. Dit ras is geschikt voor het Nederlandse klimaat en groeiseizoen. Bijzonder aan deze Nederlandse quinoa is dat het, in tegenstelling tot reguliere quinoa, volkoren is. Dit komt omdat de quinoa geen bitterstoffen (saponine) in het buitenlaagje bevat. In Zuid Amerika wordt dit laagje verwijderd om de bitterstoffen van het zaadje te halen. Bij Dutch Quinoa Group kunnen ze dit vezelrijke vliesje laten zitten. Dit kun je vergelijken met het verschil tussen witte rijst en zilvervliesrijst. Nederlandse quinoa is daardoor volkoren en bevat meer vezels en mineralen, wat het een van de meest voedzame soorten in de wereld maakt. Dit verklaard ook de blonde kleur, volle nootachtige smaak en een lekkere bite. Een bijkomend voordeel is dat je deze quinoa niet hoeft af te spoelen voor het koken!
De meeste mensen kennen quinoa als rijstvervanger of quinoameel om mee te bakken.
Dutch Quinoa Group maakt echter ook flakes en pops, Mirte vertelt wat je er mee kunt!
Door de volkoren quinoa te poffen ontstaat er een heerlijk luchtige variant. Erg makkelijk want ze zijn al klaar voor gebruik en geschikt om op elk moment van de dag gegeten te worden. Gebruik ze als lichte topping over je salade, ontbijt of dessert of verwerk ze in een zoete of hartige snackreep. Ook zijn ze erg lekker als coating om vlees, vis of groente.
Quinoa flakes zijn vergelijkbaar met havermoutvlokken. Zo kun je er een overnight ontbijtje, warme pap of een granola van maken en creëer je extra variatie in je dieet. De vlokken worden ook vaak gebruikt als topping op broden, cakes of repen. Net zoals de pops kun je flakes ook als basis van een gezonde coating voor om vlees, vis of groenten gebruiken.
Onder het merk van Dutch Quinoa Group, Lola Quinoa, is de quinoa voor consumenten en foodservice op de markt gebracht. Voor consumenten zijn de kleinverpakkingen van Lola Quinoa verkrijgbaar bij Albert Heijn en Deen supermarkten in twee varianten.
Nieuwsgierig naar wat je zoal met quinoa kunt maken? Probeer dan hun favoriete bakrecept, de quinoa-appelcake.
https://www.lolaquinoa.nl/recepten/quinoa-appelcake-walnoten-rozijnen/