10 december 2021
Samenwerking GrainLabs met LowFood Grains

Frank van Eerd neemt deel aan Low Food Lab: Grains

Als je al zo lang aan de duurzame granenweg timmert, is het fijn om onder gelijkgestemden te zijn. De afgelopen tijd heeft Frank samengewerkt met de Low Food Movement, een initiatief van Joris Lohman, Joris Bijdendijk and Samuel Levie. Het doel? De Nederlandse gastronomie en voedingscultuur toonaangevend maken op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit.

In het Low Food Lab: Grains – niet te verwarren met ons eigen GrainLabs – onderzoeken bakkers, brouwers en fermentatiespecialisten de culinaire mogelijkheden van oude graansoorten. De afgelopen duizenden jaren heeft de mens allerlei varianten van verschillende graansoorten gecultiveerd en gegeten. Maar van al die soorten kennen we nu nog maar een fractie. Zonde, want daarmee gaan prachtige granen met waardevolle voedingsstoffen én biodiversiteit verloren.

 

Werken met vergeten granen

Low Food Lab: Grains duikt met een paar van die vergeten graansoorten de proefkeuken in. Want om met deze granen te werken, is kennis van hun teelt- en verwerkingsmogelijkheden onmisbaar. In het lab gaan de pioniers daarom aan de slag met rode tarwe, naakte haver, emmertarwe, einkorn en tritordeum: stuk voor stuk mooie, nog relatief onbekende granen. Met soms verrassende uitkomsten.

Wist je bijvoorbeeld dat je van naakte tarwe de lekkerste koekjes bakt? Dat je einkorn kunt gebruiken voor je eigen tempeh? Of dat Frank met tritordeum, waar hij al sinds 2017 mee bakt, bijdraagt aan een echt lokale graaneconomie? Deelname aan het Low Food Lab was voor Frank dan ook een mooi voorbeeld van lokale samenwerking. Om echt een verschil te maken, is dat namelijk om de kracht van elk graan te ontdekken en te gebruiken.

Een ‘moeilijk’ graan voor bakkers kan voor brouwers en fermentatiespecialisten namelijk volop mogelijkheden bieden. En vise versa. Low Food Lab: Grains heeft de belangrijkste wetenswaardigheden en een aantal overheerlijke recepten verzameld in een prachtig boekje, dat ook anderen hopelijk aanzet tot een (volgende) stap in de richting van een duurzame voedingscultuur.

Kijk voor meer info op: Folder Grains

Onderwerpen