Crostata

de Italiaanse jam taart

Bereidingstijd: 30 minuten + 60 minuten

Hoeveelheid: 8 stukken

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten
  • 300 gram  Speltbloem
  • 150 gram roomboter( + extra om de vorm in te vetten )
  • 150 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 300 gram bosbessenjam
  • ½ tl bakingsoda
  • snufje zout
  • poedersuiker
Benodigdheden
  • Taart-/ quichevorm
  • Kom
  • Oven
Allergieën
  • Doe in een kom de speltbloem, suiker, snufje zout en bakpoeder.
  • Splits bij 3 eieren het eigeel van het eiwit en bewaar beide apart in een kommetje. Voeg in het kommetje van de eidooiers, het hele ei toe. Zet het kommetje met de 3 eiwitten apart voor later.
  • Voeg de eidooiers en het hele ei toe aan de kom met de andere ingrediënten. Kneed dit tot één geheel. tip: gebruik je handen, het deeg is namelijk heel bros dus met de keukenmachine werkt het minder goed.
  • Zorg er voor dat het deeg een mooie gladde bal wordt. Wikkel het deeg in folie en leg voor een half uurtje in de koelkast.
  • Haal na het rusten het deeg uit de koelkast en vet de bakvorm in met boter. Houd 1/3 van het deeg apart. Rol de overige 2/3 uit, bedek hiermee de bodem van de taartvorm. Het deeg kan wat uit elkaar vallen. Bedek de bodem van de taart of quichevorm dan met de losse stukken als een soort van puzzel. Het deeg groeit toch weer aan elkaar tijdens het bakken!
  • Zorg er voor dat je ook een klein randje maakt (anders lekt de jam er uit). Vul de taartvorm nu met de jam en zorg er voor dat de jam gelijk over de bodem is verdeeld. Doe dit met beleid, anders maak je het deeg kapot.
  • Pak nu het overige deel van het deeg en rol hier slierten van. Zorg er voor dat ze ongeveer 1 centimeter dik zijn. Ook hier kan het deeg uit elkaar vallen. Geen paniek, je slierten mogen ook uit meerdere delen bestaan.
  • Maak nu een rasterwerk boven op de taart. Zorg er voor dat de slierten tot aan de rand van de taartvorm komen.Houd een lange sliert over en maak hier een rand mee rondom de taart. Zo blijft het rasterwerk goed zitten en word je crostata één geheel.
  • Ga met een mes heel voorzichtig langs de rand, zo dat de korst een beetje los komt van de taartvorm (anders blijft deze plakken tijdens het bakken). Bestrijk de bovenkant van het deeg met het eiwit wat je hebt bewaard. ( niet alles hoeft op het is nml veel eiwit van 3 eieren).
  • Doe de crostata in de oven op 170 graden voor 30 tot 40 minuten. Het deeg moet goudbruin worden. Laat de crostata afkoelen en snijd daarna in puntjes en bestrooi met wat poedersuiker.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde crostata  Per 100 g Per stuk
Energie 1594 Kj/380  kcal 1992 Kj/ 475 kcal
Vet 14,88 g 18,60 g
Waarvan verzadigd vet 9,43 g 11,78  g
Waarvan onverzadigd vet 5,45 g 6,81 g
Koolhydraten 57,33 g 71,67 g
Waarvan suiker 32,95 g 41,19 g
Zetmeel 24,38 g 30,48 g
Vezels 0,63 g 0,79 g
Eiwitten 6,99 g 8,74 g
Zout 1,03 g 1,28 g