Hot Cross Buns met Vruchtenmuesli

Hoeveelheid 8 broodjes

Bereidingstijd 30 minuten + 1 uur en 45 minuten rijstijd + 25 minuten baktijd

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten
  • 7 gram droge gist
  • 150 milliliter lauwwarme melk
  • 375 gram speltbloem
  • 100 gram Vruchtenmuesli (1 uur geweekt in lauw water)
  • 40 gram rozijnen (1 uur geweekt in lauw water)
  • 50 gram bietsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 40 gram gesmolten roomboter of margarine
  • 1 ei of eivervanger (1 eetlepel lijnzaad en 3 eetlepels water)

 

  • Voor de kruizen: Speltbloem en water
  • Abrikozenjam of fruitvulling
Benodigdheden
  • Kookpan
  • Steelpan
  • Beker
  • Beslagkom
  • Ingevette kom
  • Afdekfolie
  • Bakplaat met bakpapier
Allergieën

Voorbereiding:

  • Verwarm de melk tot lauwwarm en giet het in een beker samen met de gist en een schepje van de suiker, roer tot alles goed opgelost is. Laat 5 minuten staan.
  • Verwarm de oven voor op 175°C hetelucht.

Bereidingswijze:

  1. Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom: bloem, suiker, kaneel, zout en ook de vruchtenmuesli en rozijnen. Smelt de boter en voeg ook dit toe samen met het ei en vervolgens het melk-gistmengsel in kleine beetjes, meng het geheel met de hand. Het deeg is nu nog een beetje nat, dat is niet erg omdat de graanvlokken in de muesli nog vocht op zullen nemen.
  2. Dek af en laat 15 minuten staan. Stort het deeg hierna op het aanrecht en kneed 5 minuten met de hand. Laat nu afgedekt nog 1 uur rijzen in een ingevette kom.
  3. Verdeel het deeg in 6-8 kleine bolletjes en leg ze zij aan zij op een ovenplaat met bakpapier. Dek af met folie en laat nog 30 minuten rijzen.
  4. Maak ondertussen een dik beslag voor de kruisjes door een paar eetlepels bloem te mengen met een paar eetlepels water. Maak een spuitzakje van bakpapier en knip het puntje eraf, vul met beslag. Teken de kruizen op de bolletjes.
  5. Zet de bakplaat in de oven en bak de buns in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.
  6. Verwarm tenslotte 2 eetlepel jam met 4 eetlepels water in een pannetje. Bestrijk de gebakken buns ermee.

Eet smakelijk!

Bron: Recept Meesters van de Halm