Kollenberger Spelt Krombroodjes

Dit is nu typische traditie uit Sittard “Krombroodjes rapen”. Tijdens het vieren van half vaste worden de halvemaanvormige broodjes van een helling van de Kollenberg gegooid, waarbij een massa kinderen proberen om een krombroodje te pakken te krijgen. Het bijzondere maakt is dat op de Kollenberg de eerste Kollenberger Spelt heeft gegroeid, die wordt gebruikt in dit recept. Dus een echte streekproduct.

Aantal: 30 Broodjes

Bereidingstijd: ca 3 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten
  • 1000  gram     Kollenberger Speltbloem
  • 50 gram     Verse gist (of 25 gr. gedroogde gist)
  • 200 gram     Roomboter
  • 2  stuks     Eieren
  • 100  gram     Suiker
  • 20  gram     Zout
  • 350  gram     Melk
Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker
Allergieën

Werkwijze

  • Weeg alles netjes af en zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is.
  • Doe alle grondstoffen in de kom/keukenmachine, let op hou de gist gescheiden van het zout
  • Kneed een deeg een spoeldeeg. Eerst rustig mengen en daarna ca 5 minuten in de hoogste versnelling. Check of je een goede glutennetwerk hebt.
  • Leg het deeg in een bestrooide met speltbloem kom met daaroverheen een theedoek.
  • Laat het deeg rijzen op een warme plaats gedurende ca. 30 minuten.
  • Verdeel het deegstuk in 30 gelijke stukjes.
  • Bol de deegstukjes op en laat ze even rijzen.
  • Rol de deegstukjes uit tot puntjes.
  • Smeer de bakplaat in met boter.
  • Leg de puntjes krom op de bakplaat.
  • Bestrijk de deegstukken met ei.
  • Laat ca. 30 minuten rijzen.
  • Bak ca. 10 minuten in een oven op 250° C.