Spelt grof volkorenbrood

Spelt grof volkorenbrood

BEREIDINGSTIJD: 170 MINUTEN

HOEVEELHEID: 2 BRODEN VAN CA. 400 GRAM

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

450 gram speltmeel

40 gram desem van spelt

10 gram verse gist

20 gram extra vergine olijfolie

10 gram zout

250 gram water

Vulling

100 gram speltkorrels

100 gram water

Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker

Voorbereiding

Maak een dag van te voren de vulling klaar. Meng de speltkorrel met heet water en zet dit in de koelkast.

Werkwijze

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.

Let op: Als je gedroogde gist gebruikt, kun je deze het beste vermengen met de bloem. Meng gedroogde gist niet met water! Houdt gist en zout gescheiden van elkaar.

Doe alle ingrediënten, inclusief de speltkorrels, in de machine, maar houdt wat water achter.

Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling ca. 5 minuten. Kijk af en toe of er nog water moet worden toegevoegd, het moet een soepel deeg worden.

Na 5 minuten kun je de machine in de tweede versnelling zetten. Denk wel aan een soepel deeg.

Laat de machine ca. 5 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit zeer rustig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaat met een egale kleur dan is het deeg goed.

Neem het deeg uit de machine en verdeel het in twee stukken. Maak er bollen van en leg ze onder een theedoek. Laat de deegstukken minimaal 20 minuten rijzen.

Na het rijzen druk je de deegstukken plat en maak je de bollen opnieuw. Weer minimaal 20 minuten laten rijzen.

Smeer het broodblik of de bakplaat in met vet/olie.

Sla de bol plat en maak de gewenste vorm. Maak het deegstuk nat en rol deze door de speltvlokken.

Leg het deeg op de bakplaat of in het broodblik. Laat het nogmaals ca. 45 minuten rijzen.

Voordat het brood in de oven gaat even naspuiten met water. leg de deegstukken onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 0C.

Baktijd ca. 35 minuten. Zet na het bakken de oven iets open zodat de waterdamp kan verdwijnen en een heerlijke korst ontstaat.

TIP Wij gebruiken de extra vergine spaanse olijfolie van Finca Duernas.  De olijfolie is van hoge kwaliteit en wordt door GrainLabs zelf geïmporteerd uit Spanje. Lees meer op fincaduernas.com