9 mei 2018
EigenWeiz, een co-creatie van Gulpener bierbrouwerij, Bisschopsmolen en GrainLabs

Bierbrood – Broodbier.
Innoveren door terug te gaan in de tijd!

Terug gaan in de tijd,naar de 16de eeuw om precies te zijn. Dat is wat de Bisschopsmolen doet met brood op basis van bierbostel, een restproduct uit het bierbrouwproces.

Uit onderzoek blijkt dat bierbostel al in de zestiende eeuw werd gebruikt voor het bakken van brood. Van oudsher zijn er veel overeenkomsten tussen een bakker en een bierbrouwer. Waar de bakker zout gebruikt, voegt de brouwer hop toe.

EigenWeiz: Een licht weizenbier van de eigenwijze bakker…

Met trots presenteren we ons eigen bier, een heerlijke dorstlesser voor dit jaargetijde: EigenWeiz! Dit is de eerste co-creatie tussen GrainLabs, De Bisschopsmolen en Gulpener Bierbrouwerij.

Sinds jaar en dag is er een samenwerking tussen de Bisschopsmolen en de Gulpener Brouwerij. Het restproduct van Gulpener’s brouwproces, bierbostel, verwerkt de bakkerij in het vezelrijke Desem Gerst Speltbrood. Zo wordt een restproduct opnieuw tot een hoogwaardig product verwerkt, wat de kern is van duurzame, circulaire economie.

Daarop volgde een nieuw idee, ontstaan in het kennislab van GrainLabs: wat als we van het brood ook bier kunnen maken? De grondstoffen van de brouwer zijn namelijk vrijwel identiek als die van de bakker. Om bier te maken gebruikt men water, graan, gist en hop. De bakker gebruikt water, graan, gist (of desem) en zout.

EigenWeiz is nu te bestellen via de webshop van de Bisschopsmolen.