Appel Notenvlaai

Hoeveelheid 1 vlaai van 22 centimeter

Bereidingstijd circa 1 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Vulling (voor circa 2 vlaaien van 22 centimeter)

  • 700 gram geschilde Appelpartjes (Jonagold of Elstar appel)
  • 200 ml Water
  • 150 gram gebruneerde Notenmix (amandelen, walnoten, cashew en hazelnoten)
  • 1 Citroen
  • Snufje Kaneel
  • 150 gram Suiker
  • 50 gram Aardappelzetmeel of Maïzena

Vlaai

Benodigdheden
  • Keukenweegschaal
  • Vlaaipan met een doorsnede van 22 cm
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Pizzaroller
  • Kwastje
  • Oven
  • Kleine, ronde uitsteker voor deeg
  • Garde
  • Vergiet
  • Kom: één groot en één klein
  • Fornuis
Allergieën

Voorbereiding

Vlaaivulling

  • Schil de appels. De reden voor de keuze van Jonagold of Elstar is omdat het een sappige appel is. Snijd de appels in partjes.
  • Giet het water en citroensap in de pan en breng het aan de kook.
  • De suiker met het aardappelzetmeel en kaneel mengen in een kleine kom.
  • Als het water/sap kookt, voeg je langzaam het suikermengsel aan het water toe en roer je het rustig door tot een homogene massa ontstaat.
  • Laat het geheel een paar minuten doorkoken en roer vervolgens al het fruit rustig door de massa. Even doorkoken
  • Giet de vulling in de grote kom en meng dan pas de notenmix erdoor. Laat de vulling afkoelen in de koelkast

Tip van de bakker: Als de vulling nog dof eruit ziet dan mag je nog wat vocht toevoegen. Totdat er glans komt op de vulling.

Vlaaideeg

Voor het bereiden van vlaaideeg bekijk deze link: (basis) vlaaideeg.

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200 0C en smeer de vlaaipan in met roomboter. Je kunt ook bakpapier gebruiken. Knip dan een grote vierkant en leg deze ruim over de vlaaipan. Na het bakken kan je de met de uiteindes gemakkelijk de vlaai uit de pan tillen.
  • Weeg alle ingrediënten voor de vlaai nauwkeurig af. Rol het deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Nu ga je het deeg opduimen. Wij noemen dit opduimen van het deeg, omdat je met de duim rustig het deeg verdeeld in de vlaaipan. Hierbij zorg je ervoor dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan.
  • Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kun je dit verwijderen. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen.
  • Doe de vulling (600 gram voor een vlaai 22 cm) in de vlaaipan en verdeel dit over de bodem.
  • Rol het deegstuk voor de deksel uit met een dikte van circa 3 millimeter. Rol met een pizzaroller reepjes van circa 2 centimeter breedte uit het deegplak. Leg de reepjes als een raster over de vlaaivulling. Haal eventueel overhangende randen eraf.
  • Klop het ei los en bestrijk hiermee de deksel. Bestrooi deze vervolgens met decoreersuiker.
  • Geef de vlaai een narijs van circa 30 minuten.
  • Zet de vlaai onder in een voorverwarmde oven van 200 °C.
  • De baktijd bedraagt circa 15/20 minuten, totdat de vlaai mooi goudbruin is.

De vlaai direct lossen uit de vlaaipan.