Roomkruimel vlaai

Roomkruimel vlaai

Aantal: 1 vlaai van 22 cm

Bereidingstijd: ca. 1 uur zonder voorbereidingen

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Pudding

Deel 1

  • 1000  ml.     Volle melk
  • 100    gr.      Suiker
  • 1        st.      Vanillestokje

Deel 2

  • 100    gr.      Suiker
  • 200    gr.      Eidooier (10 stuks eidooiers)
  • 50     gr.      Aardappelzetmeel

 

Kruimeldeeg:

Deel 1

  • 250    gr.      Witte basterdsuiker
  • 275    gr.     Boter

Deel 2

  • 500   gr.     Kollenberger speltbloem
  •                  Snufje zout
  • 50     gr.      Aardappelzetmeel

 

Vlaai

  • 300   gram speltvlaaideeg voor de bodem
  • 450   gram pudding
  • 150    gram kruimels
Benodigdheden
  • Keukenweegschaal
  • Vlaaipan met een doorsnede van 22 cm
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Pizzaroller
  • Kwastje
  • Oven
  • Kleine, ronde uitsteker voor deeg
  • Garde
  • Vergiet
  • Kom: één groot en één klein
  • Fornuis

Voorbereiding

Werkwijze pudding:

Snijd het vanillestokje met de punt van het mes in de lengte open, zodat deze splijt. Schraap met het mes de inhoud eruit en voeg dit bij de melk. Gooi de schil niet weg dit geeft ook smaak af aan de melk. Breng de melk, de suiker en de schil van het vanillestokje tegen de kook aan brengen.

Suiker met de eidooiers en aardappelzetmeel even los kloppen in een kom. Als de melk tegen het kookpunt is, een ¼ deel door de eieren en suiker roeren. Vervolgens deze massa in de hete melk gieten en doorroeren.

Met een garde de massa al roerend tegen de kook aan brengen totdat het een stevige pudding is. Direct in een bak/kom storten en laten afkoelen. Niet vergeten om direct een plastic folie over de pudding leggen, zodat er geen velletjes kunnen ontstaan. Dan minimaal 12 uur laten staan in de koelkast.

Werkwijze kruimels:

Doe de boter en witte basterdsuiker in een kom. Meng deze ingrediënten tot een massa.

Meng de Speltbloem, aardappelzetmeel met een snufje zout en voeg toe aan de boter/suiker massa. Wrijf Het botermengsel door de speltbloem tot samenhangende kruimels

Vlaaideeg

Voor het bereiden van vlaaideeg bekijk deze link: (basis) vlaaideeg.

 

Bereidingswijze van de Vlaai

Verwarm de oven voor op 200 0C en smeer de vlaaipan in met roomboter. Je kunt ook bakpapier gebruiken. Knip dan een grote vierkant en leg deze ruim over de vlaaipan. Na het bakken kan je de met de uiteindjes gemakkelijk de vlaai losse uit de pan door aan het bakpapier te tillen.

Weeg alle ingrediënten voor de vlaai nauwkeurig af. Rol het deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Nu ga je het deeg opduimen. Wij noemen dit opduimen van het deeg, omdat je met de duim rustig het deeg verdeeld in de vlaaipan. Hierbij zorg je ervoor dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan.

Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kun je dit verwijderen. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen. De vulling (450 gram voor een vlaai 22 cm) in de vlaaipan doen en verdelen over de bodem. Strooi de kruimels gelijkmatig over de pudding. Geef de vlaai een narijs van ca. 30 minuten.

Zet de vlaai onder in een voorverwarmde oven van 200 °C. De baktijd bedraagt ca. 15/20 minuten, totdat de vlaai mooi goudbruin is. De vlaai direct lossen uit de vlaaipan