Spelt Ciabatta

Aantal: 4 Broden

Bereidingstijd: ca. 6 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Recept voor 4 stuks:

  • 500 gram Kollenberger speltbloem
  • 50 gram desem van speltbloem
  • 5 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 50 gram olijfolie van Finca Duernas
  • 250 gram lauw water

 Inwassen

  • 100 gram water

Vulling (Dit kan eventueel)

  • 50 gram gelekte ontpitte olijven
  • 50 gram paprika
  • 20 gram  basilicum

Decoratie:

  • Rijstestrooimeel
  • Speltbloem
Benodigdheden
  • Oven
  • Deegkom
  • Plastic vierkant bak van minimaal 3 liter inhoud
  • Mixer
  • Deeghaak
  • Theedoek
  • Zeef
  • Deegkrabber
  • Deegkleedje

Voorbereidingen

Het is heel belangrijk om een vierkanten plastic bak met een inhoud van minimaal 3 liter te gebruiken. Dit is voor het vormen van de ciabatta. Smeer deze bak in met olijfolie. Dit voorkomt het plakken van het deeg aan de bak.

Was de olijven en laat ze goed uitlekken. Hak de olijven, paprika en de basilicum fijn en doe deze in een bakje.

Werkwijze

  • Alles afwegen.
  • Doe de Kollenberger speltbloem, desem van speltbloem en gist in een deegkom.
  • Voeg water toe en meng dit op een lage snelheid met een mixer met een kneedhaak.
  • Als alles goed gemengd is dan pas het zout toevoegen en alles goed doormengen.
  • Meng het deeg nog 5-8 minuten op een matige snelheid.
  • Voeg nu langzaam het overige water toe.
  • Als u gevulde ciabatta wilt, dan voegt u nu de vulling toe.
  • De gewenste deegtemperatuur is 25 C.
  • Leg het deeg in een ingesmeerde bak met een theedoek over de bak en laat het dan 1 uur rusten.
  • Bestrooi het deeg met speltbloem en vouw het deegstuk (in een soort envelopmodel) in vier stappen volgens onderstaande methode:
  • De rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
  • De linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
  • De bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
  • De onderflank van het deeg naar het midden vouwen
  • Leg het deeg in een ingesmeerde bak met een theedoek over de bak en laat het dan 1 uur rusten.
  • Na een 1 uur herhaal het proces van envelop nogmaals.
  • Nog een half uur laten rijzen.
  • Leg een deegkleedje op de werkbank en bestrooi deze met rijstestrooimeel of speltbloem.
  • Krab het deeg voorzicht los van de bak en draait de bak om op het bestrooide deegkleedje.
  • Bestrooi het deegstuk met speltbloem en verdeel het deegstuk voorzichtig met de deegkrabber in 4 gelijke stukken.
  • Voorzichtig de deegstukken op een bakplaat leggen, lucht moet erin blijven. Let op dat de bakplaat is bestrooid met rijstestrooimeel.
  • Afdekken met kleedjes en nog een half uur laten rijzen.
  • Afbakken op 230 C ca. 20 minuten. De laatste 5 minuten met de klep openen.