15 juni 2019
Wat is FODMAP?

Een term die in de voedingswereld steeds meer aandacht krijgt, is FODMAP. Ook bij GrainLabs / de Bisschopsmolen krijgen we er regelmatig vragen over, dus werd het tijd om dieper in de FODMAP’s te duiken!

Lichamelijke klachten, gerelateerd aan maag en darmen, komen veel voor. Een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid zijn klachten waar iedereen wel eens last van heeft. Maar voor sommigen is dit de dagelijkse praktijk, verre van fijn! Het FODMaP dieet kan voor hen een positieve bijdrage leveren en klachten verminderen of zelfs helemaal verhelpen. Maar wat is het nu eigenlijk en wat heeft dit te maken met ons als bakkerij?

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP staat voor

Fermenteerbare

Oligosachariden              Fructanen en galactanen, voornamelijk in groenten, peulvruchten en granen

Disachariden                    Lactose, voornamelijk in melk(producten)

Monosachariden              Fructose, voornamelijk in fruit

en

Polysachariden                Zetmeel en zit voornamelijk in groente, granen en zoetstoffen

Het zijn koolhydraten met korte ketens die in grote hoeveelheden in onze dagelijkse voeding voorkomen. Wanneer een van deze type koolhydraten niet geabsorbeerd wordt in de dunne darm, gaat het naar de dikke darm. Hier worden de koolhydraten door de daar aanwezige darmbacteriën omgezet, ofwel gefermenteerd, waardoor gassen ontstaan. Hierdoor kan iemand klachten krijgen zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ook kan de darm opzwellen, doordat FODMAPs vocht aan kunnen trekken, waarvan de druk een pijnlijk gevoel kan veroorzaken. Onderzoeken wijzen uit dat voor 75% van de mensen met Prikkelbare Darm Syndroom die het speciaal ontwikkelde FODMAP-dieet volgen, er significante vermindering van klachten is. Makkelijk is het echter niet, doordat er veel producten uit je eetpatroon geëlimineerd moeten worden en vervangen door passende alternatieven. Zo zijn alle koolsoorten, bietjes en champignons FODMAP-rijk en courgette, aubergine en tomaat FODMAP-arm. Het volgen van het dieet kun je het beste doen onder begeleiding van een (gespecialiseerde) diëtist!

FODMAP’s en granen

Als bakkerij zijnde hebben wij ook met FODMAP’s te maken, ze komen namelijk ook voor in granen. Daarnaast krijgen we regelmatig de vraag of wij brood hebben dat past in een FODMAP-arm dieet.

Het kan per graansoort erg verschillen in welke mate ze voorkomen. Onder de FODMAP-rijke granen vallen rogge, gerst en tarwe. FODMAP-arme (pseudo)granen zijn spelt, haver, boekweit, rijst, quinoa en mais. Wanneer je dus een graanproduct wilt kopen, let dan goed welke (pseudo)graansoort hier voor gebruikt is. Veel spelt-producten in de supermarkt zijn bijvoorbeeld gemengd met tarwe. Het beste is om het gehele etiket te lezen, dan weet je precies wat er in zit.

Er zijn een aantal broden in ons assortiment die passend binnen het FODMAP-dieet.

Zo hebben we een drietal broden die alléén spelt bevatten, het Desem Landbrood Gries, Desem Landbrood Bruin en het Desem Landbrood Zaden. Ook hebben we een mals, licht desembrood met een combinatie van spelt, quinoa en haver. Mooie bijkomstigheid is dat al deze broden gist-vrij zijn, doordat ze allen op basis van desem gemaakt zijn. 100% desembroden zijn namelijk voor veel mensen makkelijker verteerbaar dan broden op basis van gist!

Kijk en bestel nu via onze – Webwinkel

Meer weten over PDS en het FODMAP-dieet? Lees dan:

Het artikel over FODMap van de Universiteit van Maastricht

of

Het artikel van I am a Foodie!