Desem Spelt Bierbrood

Dit brood is samen ontwikkeld met een Wereld Kampioen Broodbakker

Aantal: 3 broden

Bereidingstijd: ca. 24 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Stap 1

  • 500      gram   Kollenberger Speltbloem
  • 350      gram   Spelt Witdesem
  • 330      ml        Gerardus Kloosterbier

 Stap 2

  • 150      gram   Kollenberger Speltbloem
  • 350      gram   Roggebloem
  • 350      gram   Gekookte Aardappelen
  • 10        gram   Gist
  • 20        gram   Zout
  • 100      ml        Water

Stap 3

  • 150      ml        Water

Decoratie: Speltvlokken

Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Plasticbak
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker
Allergieën

Voorbereiding

  • Meng van ‘stap 1’ bier, desem en bloem in een kom.
  • Laat dit minimaal 12 uur staan in de koelkast.
  • Schil de aardappel en kook deze. Na het koken de aardappelen laten afkoelen voor gebruik

Werkwijze

  • Voeg ‘stap 2’ speltbloem, roggebloem, zout en water toe. Meng dit goed door elkaar.
  • Kneed het deeg zodat er een soepel deeg wordt.
  • Even 5 minuten laten rusten.
  • Voeg ‘stap 3’ het water, druppelsgewijs toe, zorg dat het water wordt opgenomen voordat nieuw water wordt toegevoegd.
  • Smeer de plastic bak in met olijfolie.
  • Wanneer al het water is opgenomen en het een soepel deeg is in de bak met olijfolie leggen.
  • Laat het deeg ca. 1.5 uur staan.
  • Vouw het deeg in vier stappen volgens onderstaand:
    • De rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
    • De linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
    • De bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
    • De onderflank van het deeg naar het midden vouwen.
  • Laat het deeg ca. 1 uur staan.
  • Herhaal het proces nog een keer zoals hierboven weergegeven.
  • Leg het deeg weer ca. 1 uur staan.
  • Tijdens de laatste deegrust de oven voorverwarmen op 220 °C
  • Keer de bak om boven de werkbank en verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
  • Het deeg opmaken, in de gewenste vorm.
  • Maak de bovenkant nat en decoreer het met speltvlokken.

De lucht mag er niet uit worden gehaald!
Tip: Maak gebruik van een rijsmandje, of vorm het brood en bak het op de plaat!

  • Narijs van ca. 30 minuten.
  • Bak het brood in de oven ca. 30 minuten op 220 °C.