Desem Tritordeum Volkorenbrood

Een duurzaam graan uit het Zuiden van Limburg

Hoeveelheid 2 broden

Bereidingstijd 24 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Stap 1

Stap 2

Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Plasticbak
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker
Allergieën

Voorbereiding

  • Desemstarter: Zorg ervoor dat je desem hebt gemaakt volgens het juiste recept: Desemstarter.

Houd er rekening mee dat je minimaal 7 dagen ermee bezig bent als je zelf desem maakt.

Je kunt de Tritordeumdesem ook kopen in onze bakkerij of via onze webshop.

  • Brood: Meng van ‘stap 1’ water, desem en Tritordeummeel in een kom. Laat dit minimaal 12 uur staan in de koelkast.
  • Weeg de volgende dag alle grondstoffen af.
  • Laat tijdens de laatste deegrust de oven voorverwarmen op 220 °C.

Bereidingswijze

  • Voeg ‘stap 2’ Tritordeummeel, zout, olijfolie, gist en water toe. Meng dit goed door elkaar.
  • Kneed het deeg goed door, zodat het een soepel deeg wordt.
  • Laat het deeg 5 minuten rusten.
  • Voeg ‘stap 3’ het water, druppelsgewijs toe, zorg dat het water wordt opgenomen voordat nieuw water wordt toegevoegd.
  • Smeer de plastic bak in met olijfolie.
  • Wanneer al het water is opgenomen en het een soepel deeg, leg het deeg dan in de bak met olijfolie.
  • Laat het deeg circa 1 uur staan.
  • Vouw het deeg in vier stappen volgens onderstaand:
    • Rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
    • Linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
    • Bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
    • Onderflank van het deeg naar het midden vouwen.
  • Laat het deeg circa 1 uur staan.
  • Herhaal het proces nog een keer zoals hierboven weergegeven.
  • Laat het deeg weer circa 1 uur staan.
  • Keer de bak om boven de werkbank en verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
  • Maak het deeg op in de gewenste vorm.

De lucht mag er niet uit worden gehaald!
Tip: Maak gebruik van een rijsmandje, of vorm het brood en bak het op de plaat!

  • Narijs van circa 30 minuten.
  • Bak het brood in de oven circa 30 minuten op 220 °C.