Deze koek heeft een basis van boter, suiker en havermout. Een traditioneel Brits koek(je) dat bij de thee wordt gegeten als de kinderen uit school komen.
Je kan de toplaag van pure chocolade ook vervangen door melk of witte chocolade.
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vierkante bakvorm (21x21cm) in en bekleed met bakpapier.
- Weeg de havermout af in een grote kom, voeg de kaneel toe en zet deze apart.
- Smelt in een pan de boter, speculoos, suiker en Maple syrup al roerend op een middelmatig vuur, totdat deze zachtjes begint te koken. Neem dan van het vuur en giet al roerend bij de havermout tot het helemaal is opgenomen.
- Doe het mengsel in de bakvorm en bak in 20 minuten af (het zal misschien lijken aslof het nog niet gaar is, maar zodra ze afkoelen zullen ze hard worden) Laat 60 minuten afkoelen in de bakvorm.
- Smelt de chocolade en de speculoos spread allebei in een aparte pan au bain-marie. Schenk de chocolade bovenop de afgekoelde flapjacks en verdeel egaal met een spatel.
- Druppel met een lepel de speculoos spread erover en gebruik een mes om de spread er voorzichtig door te “swirlen”.
- Maak het af door er nog 6 speculoos koekjes in te drukken.
Eetsmakelijk!
Voedingswaarde Speculoos flapjacks |
Per 100 g | Per stuk |
Energie | Kj/462 kcal | Kj/ 426 kcal |
Vet | 25,3 g | 23,3 g |
Waarvan verzadigd vet | 13,8 g | 12,7 g |
Waarvan onverzadigd vet | 11,5 g | 10,6 g |
Koolhydraten | 53,8 g | 49,5 g |
Waarvan suiker | g | g |
Zetmeel | g | g |
Vezels | 5,1 g | 4,7 g |
Eiwitten | 5,4 g | 4,9 g |
Zout | 1,1 g | 1 g |