Spelt wit honingbrood

Ambachtelijk speltbrood met honing

Aantal: 1 Brood

Bereidingstijd: ca. 3 uur zonder de voorbereiding

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Stap 1

 Stap 2

Vulling: 50 gram zonnebloempitten, 50 gram pompoenpitten, 50 gram water

Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker

 

Allergieën

Voorbereiding

Meng stap 1 in een kom en laat dit minimaal 12 uur staan in een koele ruimte of koelkast. Pak een kom en meng de zonnebloempitten, pompoenpitten en kokend water. Laat dit minimaal 12 uur staan in de koelkast.

Werkwijze

Pak de kommen uit de koelkast en weeg alle grondstoffen nauwkeurig af van stap 2. Als u gedroogde gist gebruikt, deze vermengen met de bloem. Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water. Houd gist en zout gescheiden van elkaar.

Doe alle grondstoffen (ook de zadenvulling) in de machine. Houd wat water achter. Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling ca. 5 minuten. Kijk af en toe of er nog water moet worden toegevoegd. Het moet een soepel deegje worden. Na 5 minuten de machine in de tweede versnelling zetten. Denk wel aan een soepel deegje. Laat de machine ca. 5 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit zeer rustig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaan met een egale kleur dan is het deegje goed.

Neem het deeg uit de machine. Bol het deegstuk op en leg ze onder een theedoek. Laat het deegstuk minimaal 30 minuten rijzen. Mocht je kleine broodjes maken dan is het nu om deze te verdelen in 8 stukje van ca. 100 gram. Na het rijzen het deegstuk platdrukken en opnieuw opbollen. Weer minimaal 30 minuten laten rijzen.

Zet de oven aan op ca. 230 0C. De broodblik of bakplaat insmeren met boter of olie. De deegstukken nogmaals plat slaan en in de gewenste vorm opmaken.

Tip; Je kunt de deegstukken ietsjes natmaken en dan het deegstukje door de vlokken of zaden rollen. Dit hoeft niet maar als je het lekker vind dan kun je het nu doen.

De deegstukken op de bakplaat of in de broodblik leggen. Geef de deegstukken een narijs van ca. 45 minuten. Eventueel: snij het deegstuk met een scherp mesje in. Voordat het deegstuk in de oven gaat even natspuiten. De deegstukken onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 0C. Wil je brood bakken dan is de baktijd ca. 25 minuten. Ga je broodjes bakken dan is de baktijd ca. 15 minuten.

Zet na het bakken de oven iets open, zodat de waterdamp kan verdwijnen en een heerlijk korst ontstaat.