Spelt wit honingbrood

Ambachtelijk speltbrood met honing

BEREIDINGSTIJD:  CA. 120 MINUTEN

HOEVEELHEID: 1 BROOD

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

500 gram speltbloem of witbroodmix

40 gram honing

15 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist (11 gram)

10 gram extra vergine olijfolie

10 gram zout

275 ml yoghurt

Vulling

50 gram zonnebloempitten

50 gram pompoenpitten

50 gram water

Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker

 

Voorbereiding

Weeg alle zonnebloem- en pompoenpitten af en voeg water toe. Laat dit mengsel minimaal 2 uur staan zodat de pitten het water kunnen opnemen.

Werkwijze

Weeg alle grondstoffen nauwkeurig af. Als u gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de bloem.

Let op; vermeng de gedroogde gist niet met water.

Houdt gist en zout gescheiden van elkaar. Doe alle grondstoffen in de kneedmachine. Houdt wat water achter.

Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling ca. 5 minuten. Kijk af en toe of er nog water moet worden toegevoegd. Het moet een soepel deegje worden.

Na 5 minuten kun je de machine in de tweede versnelling zetten. Denk wel aan een soepel deegje. Laat de machine ca. 5 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit zeer rustig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaat met een egale kleur dan is het deeg goed.

Neem het deeg uit de machine en bol het deegstuk op en leg het onder een theedoek. Laat de bol minimaal 20 minuten rijzen.

Na het rijzen de bol platdrukken en opnieuw opbollen. Weer minimaal 20 minuten laten rijzen.

De broodblik of bakplaat insmeren met vet/olie. Sla de bol plat en maak deze op in de gewenste vorm. Leg het deeg vervolgens op de bakplaat of broodblik.

Laat deze nogmaals ca. 45 minuten rijzen.

Voordat het brood in de oven gaat even natspuiten. De deegstukken onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 0C. Baktijd is nu nog ca. 25 minuten.

Zet na het bakken de oven iets open, zodat de waterdamp kan verdwijnen en een heerlijk korst ontstaat.