Tritordeum Volkorenbrood met Venkel / Noten

Een echte vezelrijke Volkorenbrood voorbij een borrel met kaas

Aantal: 2 Broden

Bereidingstijd: ca 3uur zonder de voorbereiding

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Stap 1

  • 300 gram    Tritordeummeel
  • 200 gram    Water

 Stap 2

  • 200 gram   Tritordeummeel
  • 10 gram   Verse gist of 5 gr gedroogde gist
  • 30 gram    Olijfolie van Finca Duernas
  • 10 gram    Zout
  • 100 gram   Water

 Let op: Eventueel extra water toevoegen

Vulling

  • 100 gram fijn gesneden venkel
  • 100 gram fijn gehakte notenmix (amandelen. hazelnoten, walnoten en cashewnoten)
  • 100 gram fijn gehalte vijgen

Afwerking

  • Amandelschaafsel
Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker

 

Allergieën

Voorbereiding

  • Meng stap 1 in een kom en laat dit minimaal 12 uur staan in een koele ruime of koelkast.
  • Zorg ervoor dat de Vulling klaar staat voordat je start met het kneden van het deeg.

Werkwijze

Pak de kom uit de koelkast en weeg alle grondstoffen nauwkeurig af van stap 2.. Als u gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de meel. Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water. Houdt gist en zout gescheiden van elkaar.

Doe alle grondstoffen in de machine. Houdt wat water achter. Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling ca. 5 minuten. Kijk af en toe of er nog water moet worden toegevoegd. Het moet een soepel deegje worden. Na 5 minuten de machine in de tweede versnelling zetten. Denk wel aan een soepel deegje. Laat de machine ca. 5 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit zeer rustig uit elkaar. Als er een dun vliesje ontstaan met een egale kleur dan is het deegje goed.

Even laten rusten ca 5 minuten in de kom. Meng dan rustig de vulling erdoor. Neem het deeg uit de machine. Verdeel deze in twee delen en bol de deegstukken op en leg ze onder een theedoek. Laat het deegstuk minimaal 30 minuten rijzen. Mocht je kleine broodjes maken dan is het nu om deze te verdelen in 8 stukje van ca 100 gram. Na het rijzen het deegstuk platdrukken en opnieuw opbollen. Weer minimaal 30 minuten laten rijzen.

Zet de oven aan op ca 230 0C. De broodblik of bakplaat insmeren met boter of olie. De deegstukken nogmaals plat slaan en in de gewenste vorm opmaken. Tip; Je kunt de deegstukken ietsjes natmaken en dan het deegstukje door de amandelschaafsel rollen. Dit hoeft niet maar als je het lekker vind dan kun je het nu doen.

De deegstukken op de bakplaat of in de broodblik leggen. Geef de deegstukken een narijs van ca. 45 minuten. Eventueel snij het deegstuk met een scherpmesje in. Voordat het deegstuk in de oven gaat even natspuiten. De deegstukken onder in een voorverwarmde oven zetten van 230 0C. Wil je brood bakken dan is de baktijd ca. 25 minuten. Ga je broodjes bakken dan is de baktijd ca 15 minuten

Tip: Na het bakken de oven iets open zetten, zodat de waterdamp kan verdwijnen en een heerlijk korst ontstaat.