Volkoren Spelt Oliebol

Een volkoren variant op een echte Nederlandse traditie

Aantal: ca. 25 porties

Bereidingstijd: ca. 1 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Deel 1

  • 40 gram Gist (of 20 gram gedroogde gist)
  • 20 gram Boter
  • 1 st Ei
  • 500 Melk

Deel 2

  • 500 gram Tritordeummeel of Speltmeel
  • Snufje zout
  • 50 gram Basterd suiker

Vulling:

  • 2 stuks Appels
  • 50 gram Gewelde Rozijnen
  • 50 gram Zonnebloempitten
  • Snufje Kaneel

 

Benodigdheden
  • Beslagkom
  • Garde
  • Weegschaal
  • 2 eetlepels of ijsschep
  • Theedoek
  • Klokje
  • Vork
  • Uitlek bak
  • Frituurpan met olie.
  • Zeef
  • Keukenpapier
Allergieën

Voorbereiding:

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur is.. Laat de rozijnen wellen in een kom met lauw water voor ca. 1 uur. Laat dan de gewelde rozijnen goed uitlekken. Schil de appels en snijd deze in blokjes. Meng de appelstukjes met de rozijnen, zonnebloempitten en een snufje kaneel. Zet de frituurpan aan op 180°C

Bereidingswijze:

  • Meng met een garde deel 1 tot een glad mengsel.
  • Voeg deel 2 eraan toe en meng alles tot een glad beslag.
  • Voeg eventueel de appelvulling toe aan het beslag.
  • Bedek de kom met een theedoek en laat het beslag ca. 45 minuten rusten op een warme plaats.
  • Zet de frituurpan aan op 180 0C.
  • Maak met de 2 lepels of een ijsschep een bolletje van het beslag en doe het beslag in de olie. Er gaan ca. 6 à 7 stuks in een frituurpan.
  • Bak de oliebollen 2,5 minuut en draai deze daarna om met een vork en laat de oliebollen nogmaals 2,5 minuut bakken.
  • Haal oliebollen uit de olie en laat deze goed uitlekken, leg de oliebollen even op wat keukenpapier.
  • Eventueel bestrooien met poedersuiker.

Eet smakelijk!