Recept Vlaaibakpakket

Een echte Limburgse vlaai met Limburgse ingrediënten.

Aantal: 1 Vlaai van 22 cm

Bereidingstijd: ca 3uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Deeg

  • 250      gram Kollenberger Speltbloem
  •   20      gram  Verse gist of 1 zakje Gedroogde Gist
  •   75      gram  Boter
  •     2      Eetlepels Suiker of Honing van St. Pieter
  •     1      Theelepels Zout
  •     1      Vrije uitloop Ei
  •   75      ml Volle Melk

 Vulling

  • 1 Pot fruitvulling van Mertz
Benodigdheden
  • Keukenweegschaal
  • Vlaaipan van 22 cm
  • Bakpapier
  • Kom
  • Keukenmachine
  • Theedoek
Allergieën

Werkwijze

Weeg alle grondstoffen nauwkeurig af. Laat de boter op kamertemperatuur zijn. Het kan zijn dat er meer melk in het deeg gaat.  Als u gedroogde gist gebruikt deze vermengen met de bloem. Het is absoluut verboden om gedroogde gist te mengen met water. Hou gist en zout gescheiden van elkaar.

Doe alle grondstoffen in de machine, mixer. Zet de machine rustig aan in de eerste versnelling ca. 4 minuten. Hierna de machine in de tweede versnelling zetten. Laat de machine ca. 2 minuten draaien. Het moet een soepel deeg zijn.

Neem het deeg uit de machine en verdeel deze, zodat er een stuk van 300 gram ontstaat voor een vlaaibodem van 22 cm doorsnede. Bol het deegstuk op en leg deze onder een theedoek. Ook de rest deeg bewaren onder een theedoek. De restant is voor de latjes over de vlaai. Laat de deegstukken minimaal 20 minuten rijzen. Smeer de vlaai

Verwarm de oven voor op 200 0C en smeer de vlaaipan in met roomboter. Je kunt ook bakpapier gebruiken. Knip dan een grote vierkant en leg deze ruim over de vlaaipan. Na het bakken kan je de met de uiteindes gemakkelijk de vlaai uit de pan tillen.

Rol het deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Nu ga je het deeg opduimen. Wij noemen dit opduimen van het deeg, omdat je met de duim rustig het deeg verdeeld in de hoekjes van de vlaaipan. Hierbij zorg je ervoor dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan.

Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kun je dit verwijderen. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen. Pak de fruitvulling (ca 600 gram voor een vlaai 22 cm) en doe dit in de vlaaipan en verdelen over de bodem.

Restdeeg voor de deksel uitrollen, met een dikte van ca. 3 mm. Rol met een pizzaroller reepjes van ca 2 cm breedte uit het deegplak. Leg de reepjes als een raster over de vlaaivulling. Haal eventueel overhangende randen eraf. Klop het ei los en bestrijk hiermee de deksel. Bestrooi deze vervolgens met decoreersuiker. Geef de vlaai een narijs van ca. 30 minuten.

Zet de vlaai onder in een voorverwarmde oven van 220 °C. De baktijd bedraagt ca. 15/20 minuten, totdat de vlaai mooi goudbruin is.