Voorbereiding
Het is heel belangrijk dat je gebruik maakt van een vierkante plastic bak met een inhoud van minimaal 3 liter. Smeer deze bak in met olijfolie. Dit voorkomt het plakken van het deeg aan de bak.
Werkwijze
- Alles afwegen.
- Doe de Kollenberger Speltbloem, Desem van Speltbloem en gist in een deegkom.
- Voeg water toe en meng dit op een lage snelheid met een mixer met een kneedhaak.
- Als alles al goed gemengd is dan pas de zout toevoegen alles goed doormengen.
- Meng het deeg nog 5 – 8 minuten op een matige snelheid tot een goede glutennetwerk.
- Voeg nu langzaam het overige water toe. Gewenste deegtemperatuur 25 C.
- Leg het deeg in een ingesmeerde bak met een theedoek over de bak en laat het dan 1 uur rusten.
- Bestrooi het deeg met Speltbloem en vouw het deegstuk in vier stappen volgens onderstaand:
- Rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Onderflank van het deeg naar het midden vouwen.
- Leg het deeg in een ingesmeerde bak met een theedoek over de bak en laat het dan 1 uur rusten.
- Na een 1 uur: Herhaal het proces van het vouwen nogmaals.
- Nog een half uur laten rijzen.
- Leg een deegkleedje op de werkbank en bestrooi deze met rijstestrooimeel of speltbloem
- Krab het deeg voorzicht los van de bak en draait de bak om op het bestrooide deegkleedje.
- Verdeel de deegstuk in 6 gelijke stukje en laat de deegstukjes ca. 30 minuten rusten onder een deegkleedje.
- Voorzichtig de deegstukjes op egaal en mooi langwerpig opmaken, de lucht moet erin blijven.
- Dan de deegstukjes voorzichtig op een bakplaat leggen die bestrooid is met rijstestrooimeel.
- Afdekken met kleedjes en nog een half uur laten rijzen.
- Dan de deegstukje insnijden met een heel scherp mesje.
- Afbakken op 220 0C ca. 20 minuten – De laatste 5 minuten met de klep openen.