Bosvruchtenvlaai

Bosvruchtenvlaai... boordevol vezels, vitaminen en mineralen.

Aantal: 1 vlaai van 22 cm

Bereidingstijd: ca. 1 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Bosvruchtenvlaai

  • 300 gram speltvlaaideeg voor de bodem
  • 600 gram bosvruchtenvulling
  • 50 gram speltvlaaideeg voor de deksel
  • 1  ei
  • Decoratiesuiker voor op de deksel
Bosvruchtenvulling
  • 200 gram aardbeien
  • 100 gram blauwe bessen
  • 150 gram frambozen
  • 150 gram bramen
  • 100 gram rode bessen
  • 350 ml water
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram aardappelzetmeel of maïzena
Benodigdheden
  • Keukenweegschaal
  • Vlaaipan met een doorsnede van 22 cm
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Kwastje
  • Oven
  • Kleine, ronde uitsteker voor deeg
  • Garde
  • Vergiet
  • Kom: één groot en één klein
  • Fornuis

Voorbereiding

Vlaaivulling

  • Alle fruitsoorten wassen, uit laten lekken en eventuele kroontjes/takjes verwijderen. Vang de eventuele sap op en gebruik deze ipv water voor de vulling
  • Giet het water in de pan en breng aan de kook.
  • De suiker met het aardappelzetmeel mengen in een kleine kom.
  • Als het water/sap kookt, voeg je langzaam het suikermengsel aan het water toe en roer je het rustig door tot een homogene massa ontstaat.
  • Laat het geheel een paar minuten doorkoken en roer vervolgens al het fruit rustig door de massa.
  • Giet de vulling in de grote kom. Laat de vulling afkoelen in de koelkast.

Tip van de bakker: Als de vulling nog dof eruit ziet dan mag je nog wat vocht toevoegen. Totdat er glans komt op de vulling.

Vlaaideeg

Voor het bereiden van vlaaideeg bekijk deze link: (basis) vlaaideeg.

 

Bereidingswijze van de Vlaai

Verwarm de oven voor op 200 0C en smeer de vlaaipan in met roomboter. Je kunt ook bakpapier gebruiken. Knip dan een grote vierkant en leg deze ruim over de vlaaipan. Na het bakken kan je de met de uiteindjes gemakkelijk de vlaai losse uit de pan door aan het bakpapier te tillen.

Weeg alle ingrediënten voor de vlaai nauwkeurig af. Rol het deegstuk voor de bodem uit tot een ronde plak. Leg deze voorzichtig in de vlaaipan. Nu ga je het deeg opduimen. Wij noemen dit opduimen van het deeg, omdat je met de duim rustig het deeg verdeeld in de vlaaipan. Hierbij zorg je ervoor dat er geen luchtbellen zitten tussen het deeg en de vlaaipan.

Wanneer er na het opduimen deeg over de rand van de vorm heen hangt, kun je dit verwijderen. Dit doe je het gemakkelijkste door met je deegroller over de rand te rollen.De vulling (600 gram voor een vlaai 22 cm) in de vlaaipan doen en verdelen over de bodem.Deegstuk voor de deksel zo rond mogelijk uitrollen, met een dikte van ca. 3 mm.

Maak met de steker minimaal één gat in de deksel. Het vocht in het fruit zal tijdens het bakken in stoom omgezet worden. De stoom zoekt een uitweg. Door vooraf te zorgen voor een gat in het deksel, voorkom je een scheur in je deksel.

Vouw de deegplak voorzichtig dubbel en til deze op. Leg het deegplak voorzichtig op de vulling en vouw hem open. Zorg ervoor dat de complete vulling is bedekt. Haal eventueel overhangende randen eraf. Klop het ei los en bestrijk hiermee de deksel. Bestrooi deze vervolgens met decoreersuiker. Geef de vlaai een narijs van ca. 30 minuten.

Zet de vlaai onder in een voorverwarmde oven van 200 °C. De baktijd bedraagt ca. 15/20 minuten, totdat de vlaai mooi goudbruin is. De vlaai direct lossen uit de vlaaipan.